Creadors d'alçada (Entrevista: Víctor Pons)

21/04/2021 12:14

Foto: Víctor Pons

Ens agrada conèixer creadors de gegants per tot el territori, és per això que avui viatgem cap a les Illes Balears, en concret a Menorca pel següent capítol de Creadors d'Alçada!

 

Entrevista a Víctor Pons (Llucmaçanes-Maó)

 

1- Presentació. Qui ets? D'on ets? Trajectòria professional.

Hola, sóc Víctor Pons, menorquí de 35 anys, de Llucmaçanes-Maó. Sóc llicenciat amb belles arts, màster en restauració i conservació i professor de plàstica. Escultor i restaurador d'imatgeria festiva, religiosa i creació de carrosses. Tinc obres per la comunitat valenciana, una parella de gegants a Costa-Rica i la gran majoria de treballs són a Menorca.

2- Defineix amb tres adjectius: Què és per tu el procés de treballar amb una figura festiva?

Encisador, il·lusionant, sentimental.

3- Quina ha estat la creació o restauració més especial en la que has treballat?

És difícil poder decidir-me per una creació o restauració. Totes i cadascuna tenen moments o trets que t'il·lusionen i t'identifiquen com a constructor i restaurador, cada creació o restauració acaba tenint una part de tu, és com un "fill".

Però si hagués de dir alguna creació, els gegants de Sant Antoni de la colla de Llucmaçanes-Maó i restauracions, els gegants d'Alacant o els treballs de conservació de la Mare de Déu del Toro, patrona de Menorca.

4- Ens pots explicar alguna anècdota destacable o tret característic d'algun procés artístic?

Una anècdota diria que va ser quan en plenes fogueres de Sant Joan a Alacant, el dia de l'inici de la festa més gran de la ciutat, va patir una greu caiguda la geganta Marieta, i al cap de 24 h havia de tornar a sortir, i vaig fer tota la nit sense dormir perquè pogués estar llesta per la següent sortida.

Per mi un moment màgic és quan es pinten els ulls, la mirada, el que dóna l'expressió a una imatge, a un gegant. És un moment màgic, perquè de ser una escultura passa a ser un personatge que esdevindrà en un referent de tot un poble, un símbol d'identitat. Per aquesta mateixa raó, quan em poso a pintar els ulls dedico tot el temps possible perquè aquella mirada pugui captivar a tot aquell que la miri.

5- Tens algun encàrrec ara mateix, a curt o llarg termini?

Sí, tinc la restauració d'un crist jacent de mida natural, la creació d'alguns gegants nous. Sempre sorgeixen alguns projectes. La veritat que en el moment en què estem és d'agrair que colles, ajuntaments o esglésies donin treball.

6- Com veus el Món geganter actualment?

El món geganter en l'actualitat, per experiència diria que complicat, la pandèmia ha tancat els gegants, però intento valorar-ho positivament, això ens pot ajudar a fer una revisió, per saber cap on volem que vagi, donar el valor que els hi pertoca a les figures. Analitzar bé cada cas en qüestió, del tractament que mereix cada element festiu, sigui per fer una restauració, una nova creació o si veritablement és bona idea fer còpies. Valorar el tema de les músiques, etc. Una aturada obligada que ens ha de servir per reflexionar de quin món geganter volem fer ressorgir i aconseguir.

7- Com creus que serà el futur del Món geganter?

Crec que està en les nostres mans crear un món geganter millor, perquè puguem fer créixer encara més la cultura gegantera, reforçar l'estima per aquesta tradició tan nostra a les futures generacions. Tenim molta feina per fer, i estic segur que les colles geganteres posaran fil i agulla per passar d'aquesta crisi i sortir-ne reforçats.

8- Vols afegir alguna cosa més?

Que els gegants és una de les tradicions que trobem a reu del món i que ens agermana, i és un gust poder contribuir en la creació, restauració i conservació d'imatgeria festiva, que esper pugui perdurar molts d'anys, així com a mi em va arribar del meu besavi.

Desitjant que ben prest poder-nos tornar a posar baix les faldilles, esperar aquell màgic moment de sentir la música sonar, començar a ballar i omplir de festa els carrers dels nostres pobles i ciutats.

Gràcies a GegantCat per pensar amb mi.

 


Dades de contacte - Víctor Pons (Llucmaçanes-Maó)

  victorpons.000webhostapp.com
  victorlluma@gmail.com​
  618 483 320


 

Categories:Entrevistes

Comparteix a les xarxes: