Gegants de Maó

Maó
Gegants de Maó

Autor/a foto: Oriol Camps

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Tomeu i Guida

Mesures gegant: 3,25m , geganta: 3,23m

Any 1934

Constructor Taller El Ingenio

Entitat Colla de Geganters de Maó

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

En Tomeu i na Guida són uns d' aquells gegants que, en una època en que no tots els ajuntaments es podien permetre tenir-ne uns en propietat, solien anar de lloguer d' un poble a l' altre.

La casa que els llogava la majoria de vegades era la mateixa que ja els havia creat, estem parlant de la barcelonina 'El Ingenio'. d' en Tomeu i na Guida no es sap la data exacta de fabricació ni quines varen ser les mans que lis van donar forma, doncs la casa creava figures i les treia al mercat sense guardar-ne cap mena d' arxiu.

Va ser a l' any 1934 en que en Tomeu i na Guida arriben a Maó, de lloguer, per fer les Festes de la Mare de Déu de Gràcia (en aquells temps Festes Populars de Setembre) i tornar de nou cap a Barcelona.

En el transcurs d' aquella Festa Major la mala sort o la inexperiència dels portadors va fer que la geganta sofrís una caiguda. Davant el mal estat en que va quedar, el consistori optà per comprar la parella, restaurar-la i fer-la propietat de la ciutat abans que comunicar al llogater l' estat en que havia acabat les festes la seva geganta.

En total el preu que es va pagar pels dos gegants més sis cap-grossos va ser de 1035 pessetes.

Aquells gegants van arribar a Maó vestits de rei i reina, però com que l' Ajuntament únicament va comprar les figures sense les robes, a l' any següent varis modistes de la ciutat lis van confeccionar uns vestits de menorquins del segle XVIII. Cal dir que al dia d' avui ja se lis ha renovat el vestuari en diferents ocasions però representant sempre la mateixa època i conservant el mateix estil.

Dits gegants durant bona part de la seva història van ser portats per gent contractada per l' ocasió. és a l' any 1992 en que, amb la finalitat de tenir una agrupació sempre a punt per portar, ballar i mantenir les figures, es crea la Colla de Geganters de Maó.

Autor/a text: Miquel

Fitxa enviada per: Miquel
Fitxa actualitzada per: Oriol Camps
Darrera actualització: 11/02/2021

Darreres fitxes consultades