Gegants El Brut i la Bruta de Torà

Torà
Gegants El Brut i la Bruta de Torà

Autor/a foto: Arnau Pinós

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Brut i Bruta

Mesures gegant: 2,7 m, geganta: 2,7 m

Any gegant: 1994, geganta: 1995

Constructor Taller Escultura Casserras

Entitat Associació Cultural el Brut i la Bruta

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Aquesta parella de gegants representen uns dels personatges principals de la festa de la Llordera (el carnaval de Torà).

El Brut està fet a imatge del Pep de Jovans, persona que representava aquest personatge de la festa des de la seva recuperació. El gegant porta una camisa, una armilla i una faldilla estripades, brutes i plenes de pedaços. A l’esquena penja una saca plena de palla i a les mans agafa una porra per colpejar en donar voltes. Duu un barret de calderer, tot i que el dia de la seva estrena va ser presentat amb una gorra, ja que el Pep de Jovans sempre en portava una i per aquest fet el gegant porta una cigarreta. 

La Bruta es feta a imatge i semblança de Maria de Cal Sala, que igual que el Pep de Jovans havia representat aquesta figura des de la recuperació de la festa. El mateix any també es va presentar la modificació que havia tingut el Brut, ja que va ser presentat amb una gorra, element que sempre portava el Pep, i va ser canviada per un barret de calderer, peça adequada a la indumentària del personatge. La Bruta, igual que el Brut, vesteix amb la roba ben apedaçada i esparracada. Porta un mocador al cap i una escombra a la mà. També duu un davantal i un mantell ben bruts. 

Autor/a text: Arnau Pinós

Fitxa enviada per: Arnau Pinós

Darreres fitxes consultades