Gegants del Barri de Dalt de Mont-Roig del Camp

Mont-roig del Camp
Gegants del Barri de Dalt de Mont-Roig del Camp

Autor/a foto: Daniel Porta

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Pitot i Pitota

Mesures gegant: 2,30m , geganta: 2,15m

Any 1985

Constructor Francesc Javaloy

Entitat Colla Gegantera del Barri de Dalt de Mont-Roig del Camp

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Al Barri de Dalt de Mont-roig del Camp, des de l'any 1982 es celebraven durant el primer cap de setmana de juny, les Festes del Barri, recuperant velles tradicions.

La Comissió de Festes del Barri la formàvem veïns dels carrers d'Amunt, Mare de Déu de la Roca i el carrer de la Pica, els carrers que formen el Barri de Dalt de Mont-roig. Entusiasmats de com anaven les festes, de la col·laboració de les entitats del poble, de la gent del barri, etc., decidirem fer alguna cosa més que una comissió dedicada només a les festes (encara que ja era bastant feina).

En aquells anys el barri contava amb molta joventut que s'oferien a tot, així que es va decidir fer alguna cosa en la que els joves poguessin participar plenament. Recordem que en els primer anys, per fer un passacarrers d'inici de festes, es va contractar un grup d'animació que portava una geganta amb les mans lliures que bufetejava la gent i que havia agradat molt a la joventut.

Es va començar a treballar sobre aquesta idea, però encara no sabíem si fer-li cara de dona, d'home, d'ocell, de moixó, de dragó, de pallasso, etc. Un membre de la comissió recordà que a Mont-roig hi havia una llegenda popular molt lligada al barri.

La llegenda conta que hi havia una dona molt estranya anomenada 'Pitota', que vivia en un mas a les afores de la part alta del poble, a l'altre costat del barranc de Rifà. No tenia molts amics i més bé donava por a la gent, ja què es deia que feia encantaments, cosa per la qual se la considerava una bruixa. Les nits de lluna plena, juntament amb altres bruixes, es dedicava a fer 'akelarres' (reunions de bruixes).

Autor/a text: Adrià Serrat

Fitxa enviada per: Adrià Serrat
Fitxa actualitzada per: Daniel Porta
Darrera actualització: 13/02/2021

Darreres fitxes consultades