Gegants nous de la Casa de la Caritat de Barcelona o del Corpus

Barcelona
Gegants nous de la Casa de la Caritat de Barcelona o del Corpus

Autor/a foto: Jan Fernández

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Hereu i Borda

Mesures gegant: 3,75m, geganta: 3,55m

Any 1918

Constructor Emili Ferrer i Espel

Entitat Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

L’Hereu i la Borda, els Gegants nous de la Casa de la Caritat o de Corpus, són unes figures que pertanyen a la Diputació de Barcelona, encara que els té cedits al Districte de la Ciutat Vella i els gestiona la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella.

La nova parella neix per rellevar els Gegants vells de la Casa de la Caritat o del Carnestoltes, que després de molts d’anys de sortides es trobaven en mal estat de conservació i van ser guardats. Les figures noves foren dissenyades per Emili Ferrer i Espel, tot i que la confecció va anar a càrrec d'algun altre artesà. Representen dos burgesos barcelonins de la segona meitat del segle XIX i els ciris que porten a les mans ens recorden la seva funció en les solemnitats de Corpus.

Des del primer moment es feren participants assídues a la cavalcada de les festes de la Mercè i a les processons de Corpus de la Casa de la Caritat i d'altres parròquies de la ciutat. Fins i tot van substituir els Gegants de la Ciutat en alguna Processó de Corpus quan aquests estaven en mal estat.

L’Hereu i la Borda foren desats amb els gegants vells el 1964, i l’any 1987 la Diputació de Barcelona va decidir de restaurar-los, tasca que s’encarregà al mestre imatger Domènec Humbert. Des d’aleshores els gegants no han faltat mai a la processó de Corpus, que s'inicia amb el seu ball, ni tampoc a les cercaviles i trobades geganteres de les festes de la Mercè i de Santa Eulàlia. Entre l'any 2018 i el 2019 han celebrat el seu centenari.

Quan no surten, els Gegants nous de la Casa de la Caritat o del Corpus es poden visitar a la Casa dels Entremesos, on són exposats permanentment.

Autor/a text: Pau Garcia

Fitxa enviada per: Pau Garcia
Fitxa actualitzada per: Jan
Darrera actualització: 12/01/2022

Darreres fitxes consultades