Gegants Nous del Barri de Sants-Montjüic

Barcelona
Gegants Nous del Barri de Sants-Montjüic

Autor/a foto: Jan Fernández

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Xava i Xinxa

Mesures gegant: 3,15m, geganta: 3,05m

Any 1986 (originals) i 1987 (reproduccions)

Constructor Gremi d'Artesans de Sants (originals) i Domènec Umbert (actuals)

Entitat Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta i Geganters de Sants-Montjüic

Més informació

En Xava i la Xinxa, també coneguts com els Gegants nous de Sants, representen dos obrers treballadors de l’Espanya Industrial una antiga fàbrica tèxtil que s’instal·là al barri a mitjan segle XIX i que ocupava el lloc del parc que avui porta aquest nom.

Els noms triats per als gegants també els relacionen amb el seu origen: Xava fa referència a la gran quantitat d’immigrants del sud de la Península que van venir a treballar a les fàbriques de Sants, que parlaven català amb accent de la seva terra; Xinxa, en canvi, recorda que les treballadores sortien del carrer molt brutes i amb pudor de les màquines que feien servir.

La història dels gegants nous comença el 1986, un any després de la recuperació dels vells, quan els geganters i entitats del barri decideixen que, al costat de la parella tradicional, calen unes figures més actuals i representatives de Sants.

En Xava i la Xinxa són obra del Gremi d’Artistes de Sants, que els va enllestir el 1986 mateix i de seguida es pogueren presentar al parc de l’Espanya Industrial. Tanmateix, l'any següent va caldre refer les figures de cap a cap, feina que s’encarregà al mestre imatger Domènec Umbert.

Els Gegants nous de Sants tenen una funció important en el calendari festiu del barri: participen en l’acte de lectura del pregó de la festa major, a l’agost, i són amfitrions d’una gran trobada gegantera a l’abril, amb les altres figures de la zona. I quan no surten són exposats permanentment al centre cívic de Cotxeres de Sants. 

Autor/a text: Jan Fernández

Fitxa enviada per: Martí Sentís
Fitxa actualitzada per: Jan Fernández
Darrera actualització: 22/05/2023

Darreres fitxes consultades