Gegants Nous de Sants

Barcelona
Gegants Nous de Sants

Autor/a foto: Martí Sentís

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Xava i Xinxa

Mesures 3,20m i 50kg (Xinxa), 3,30m i 45kg (Xava)

Any 1986 (figures originals) i 1987 (reproduccions)

Constructor Gremi d'artesans de Sants (originals) Domènech Umbert (actuals)

Entitat Colla gegantera de Sants

Més informació

En Xava i na Xinxa, es van crear per poder tenir uns gegants únics per la vila de Sants, per aquest motiu es va pensar en el gremi d'artesans de Sants.

Es van idear uns gegants, representen la classe obrera del barri, els dos són treballadors de la fàbrica de l'Espanya industrial, ell representa un emigrant que ha vingut a treball al barri, i el seu nom prové de la variant del català que parlaven, generalment aquests obrers, el Xava. Ella és una Santsenca que duu el nom d'una mena de pols o brutícia abundant a les fàbriques tèxtils, La Xinxa.

L'any següent al veure que les figures no tenien l'estabilitat ni la consistència necessària per sortir habitualment, s'encarrega a Domènech Umbert, la creació d'una rèplica més estable. Aquestes rèpliques són les que surten avui en dia, i també estan exposades a l'edifici central de les cotxeres de Sants.

Autor/a text: Martí Sentís

Fitxa enviada per: Martí Sentís

Darreres fitxes consultades