Gegants de Tona

Tona
Gegants de Tona

Autor/a foto: Biel Serra Garriga

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Josep, el Noi de Tona i na Montserrat

Mesures gegant: 4,10m i 73kg, geganta: 3,94m i 68kg

Any 1983

Constructor Francesc Fajula

Entitat Ajuntament de Tona

Més informació

Els gegants de Tona van ser creats el 1983 a mà de l'escultor de Sant Joan de les Abadesses, Francesc Fajula, i la creació dels gegants la va impulsar l'agrupació Sardanista de Tona.

Els gegants de Tona van tenir un paper molt important durant els anys 80, ja que entre moltes altres coses, el 1986, Tona va ser proclamada la 2a Ciutat Gegantera de Catalunya i l'any 1988 van anar al Japó. A partir dels anys 90 van deixar de sortir tal i com ho feien abans perquè es va dissoldre la colla.

Actualment, els gegants tornen a sortir des del maig del 2022 gràcies a un grup de joves del poble amb ganes que els gegants de Tona tornin a dansar per Catalunya i reincorporar-los de nou dins del panorama geganter.

L'any 2023 van ser restaurats al complet, després de quaranta anys a mans del Taller d'escultura Casserras, tot recuperant el color original de les figures, en especial, el color del barret.

Autor/a text: Biel Serra Garriga

Fitxa enviada per: Daniel Porta
Fitxa actualitzada per: Biel Serra Garriga
Darrera actualització: 23/12/2023

Darreres fitxes consultades