Gegants de la ciutat de Valls

Valls
Gegants de la ciutat de Valls

Autor/a foto: Flama Cultura

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Gegant de la Porra i Geganta

Mesures -

Any 1947

Constructor Taller El Ingenio, comprats a Casa Paquita

Entitat Ajuntament de Valls

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Pel que fa al Gegant de la Porra i la Geganta, el 1947 es construirien a Casa Paquita, de Barcelona, en substitució dels seus antecessors a causa del seu mal estat de conservació. L'any 2014 van estrenar vestuari, obra d'Amadeu Ferré. Els disseny i ornamentació del vestuari estan inspirats en elements arquitectònics i decoratius de la ciutat de Valls. Els tons i colors també tenen un significat simbòlic. L’any 2015 estrenarien unes noves corones, cisellades per l’orfebre tarragoní Joan Serramià, i el 2017 es van restaurar les figures al taller Casserras de Solsona.

El que ha fet la Unió Anelles de la Flama, des de l’assumpció de les figures municipals el 1992, ha estat recuperar l’extens repertori musical dels gegants (les marxes, les balladetes o la jota) i la posada en relleu de les sortides tradicionals de les figures en el si del calendari festiu de Valls.

Els Gegants de la Ciutat encapçalen la professó del Corpus Christi i participen en les sortides del Seguici Cerimonial en la Festa Major de Sant Joan en les Completes, l’anada i la sortida d’ofici i el Tomb del Poble, a més de les sortides rituals de la vigília de Sant Joan al migdia i el Vot del Poble a la Mare de Déu del Lledó, l’endemà de Sant Joan. També surten durant la vigília de Santa Úrsula i acompanyen les autoritats a Ofici el diumenge de la festa. Participen en els actes rituals de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, cada 10 anys. Tanmateix, és poc habitual que aquestes figures surtin fora de la població, ja que el seu caràcter està regit per un protocol que marca les sortides i el desenvolupament natural d’aquestes figures.

Autor/a text: Unió d'anelles de la Flama

Fitxa enviada per: Martí Sentís
Fitxa actualitzada per: Oriol Giraldos
Darrera actualització: 08/05/2022

Darreres fitxes consultades