Creadors d'alçada (Entrevista: Taller Sarandaca)

20/09/2021 12:26

Foto: Taller Sarandaca

Tornem amb una nova entrevista de creadors/es d'alçada, coneixem aquells i aquelles protagonistes què amb les seves mans fan possible la imatgeria festiva, han creat gegants i gegantes que avui dia ballen per tot el territori!

 

Entrevista al Taller Sarandaca (Granollers)

 

- Presentació. Qui ets? D'on ets? Trajectòria professional.

Som el taller Sarandaca, un taller de gegants, dracs, capgrossos, figures de grans dimensions i elements escenogràfics. És un taller familiar on hi treballen en Ramon Aumedes, la Francina Morell, en Pol Aumedes i la Mar Aumedes.

Fa més de 35 anys que  som escultors de la festa, hem creat aproximadament uns 200 gegants, 80 besties i centenars de capgrossos. El taller el tenim a Granollers dins de una antiga fabrica tèxtil convertida en fabrica de les arts anomenada Roca Umbert.

- Defineix amb tres adjectius: Què és per tu el procés de treballar amb una figura festiva?

Creativitat, passió i rigor.

- Quin ha estat el treball més especial?

Tots els elements que creem al taller Sarandaca son especials però n’hi ha alguns que per la seva originalitat en destaquen. Per exemple el Pollo del Prat  de 4 metres d’alt que ara just fa 30 any. O el gegant Dr Calvo d’Argentona retrat d’un metge molt estimat del poble, quan la fent el va veure es va emocionar molt. Especials son els encàrrecs que venen de lluny com els primers gegants per Steenvoorde (França) o vuit capgrossos per Singapur. Finalment destacaria que vam fer un cocodril de 18 metres de llargada.

- Ens pots explicar alguna anècdota destacable o tret característic d'algun procés artístic?

Quan vam realitzar el Pollo del Prat ens van regalar sis pollets i els vam tenir al taller, anaven creixent i ens van fer de model per la bestia gran. Però va arribar un dia que es van començar a barallar i els vam haver de separar per parelles. Cada matí teníem concert de galls i gallines, va ser una època entretinguda al taller amb tants animals!

També vam fer el retrat d’un home gran que quan es va veure en fang va quedar parat i va dir: “Tantes arrugues tinc?” Tothom li va dir que realment el retrat era clavat i ell va acceptar-se tal com era!

- Tens algun encàrrec ara mateix, a curt o llarg termini?

Tenim entre mans la realització de dos gegantons i un capgros ( no en dic els pobles perquè és sorpresa) i també paral·lelament treballem en la finalització de la porta de l’infern dels diables de l’Hospitalet, quatre panels que fan 4x3 metres cada un.

Aquests darrers dies hem entregat vuit bolets de grans dimensions per la fira del bolet de Berga.

- Com veus el món geganter actualment?

Bé, just ara mateix i quan sembla que la pandèmia comença a remetre, estem contents que es puguin celebrar altre cop les trobades de gegants i sortides de diables. Esperem que això animi a la gent a crear noves figures. 

- Com creus que serà el futur del món geganter?

El futur és dels nens i nenes petites que miren els gegants amb passió, entre la por i l’admiració. Creixen i son els que formaran part d’aquest mon. 
També creiem que la tradició sense innovació i sense podar-se al dia adaptant-se a les noves necessitats de la societat no te futur. El mon geganter ha d’estar obert i atent a noves mirades i propostes que arriben.

- Vols afegir alguna cosa més?

Donar-vos les gracies a gent com vosaltres que donen a conèixer el mon geganter a tothom.

 


Dades de contacte - Taller Sarandaca (Granollers)

  sarandaca.com
  Instagram
  Facebook
  tallersarandaca@gmail.com


 

Categories:Entrevistes

Comparteix a les xarxes: