Gegantons de Llinars del Vallès

Llinars del Vallès
Gegantons de Llinars del Vallès

Autor/a foto: David Auladell

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Guirbert i Sança

Mesures 2,20 la gegantona i 1,80 el gegantó

Any 2616

Constructor Taller Drac Petit

Entitat Ajuntament de Llinars del Vallès - gestionades per la Colla Gegantera la Patufa.

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

L’any 2015, després d’un creixement de la Colla Gegantera la Patufa, ja que s’hi van apuntar diverses famílies amb una gran quantitat de nens i nenes, amb la voluntat de poder-los fer partícips de la festa, de garantir el relleu generacional i tenir aquests infant motivats, la Colla Gegantera la Patufa veu la necessitat de tenir uns gegantons, que podran ser fets ballar per tots aquests nens i nenes.

Després de presentar la proposta a l’Ajuntament i que aquest acceptés fer-se càrrec econòmicament de les figures, el gener del 2016, al taller Drac Petit de Terrassa, de la mà d’en Jordi Grau, va començar la construcció dels gegantons. Del vestuari, se’n va encarregar Gemma Malé, de Mataró, i va ser finançat per la Colla Gegantera la Patufa.

De la mateixa manera que els Gegants Nous de Llinars van ser pensats per representar una part de la història del poble, amb els gegantons es va voler fer el mateix; així doncs, en aquest cas es van representar uns ibers, ja que al Turó del Vent de Llinars s’hi troben les restes d’un poblat ibèric datat del segle IV aC. 

Els noms dels gegantons, Guirbert i Sança, van ser escollits d’entre una llista de tres propostes per cada nom pels infants de la colla gegantera per tal que se’ls fessin més seus. Representen dos germans: la Sança, una jove que aprèn a teixir, i en Guirbert, un nen entremaliat que juga amb la seva espasa de fusta. Les figures tenen dues alçades diferents, la qual cosa fa que pugin ser portades per infants d’una franja d’edat compresa entre els 5 i els 14 anys.

Van ser estrenats davant l’ajuntament, abans de començar el seguici de Festa Major, el dia 7 de setembre del 2016. Així doncs, aquell mateix dia ja van formar part del seguici, i durant la mostra de balls final, van presentar també el seu ball propi “Rumba per unes faldilles”, amb música de Xavi Tella i coreografia de David Auladell i Arnau Guardi.

Durant la Fira dels Torrons del mateix 2016, la Sança va estrenar les seves joies, creades pel taller Mon Creacions, de Sitges. 

Els gegantons formen part de comparseria del seguici festiu de Llinars, i les seves actuacions normalment són acompanyant a en Rimbau i la Sibil·la, malgrat que també han fet alguna actuació sols, com va ser l’any 2017 al Corresomera de Falset.

Durant el 2020, els gegantons van ser reparats juntament amb els Gegants Nous al taller d’Aitor Calleja a Marcalàin, Navarra, on van ser pintats al complet i es va millorar la fisonomia dels braços d’en Guirbert i del cos de la Sança.

Autor/a text: Arnau Guardi

Fitxa enviada per: Arnau Guardi

Darreres fitxes consultades