Gegants Romans de Llinars del Vallès

Llinars del Vallès
Gegants Romans de Llinars del Vallès

Autor/a foto: Aitor Calleja

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Gal·la i Heredita

Mesures 2,80m

Any 2024

Constructor Aitor Calleja

Entitat Ajuntament de Llinars / Colla Gegantera la Patufa

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Aquests gegants neixen davant la necessitat de tenir unes figures que puguin portar totes aquelles persones que no poden portar els gegants més grans per les seves característiques d'alçada i pes. Es va decidir que els personatges fossin uns romans per la importància que van tenir en el nostre passat. Els romans van ser els primers d'habitar les terres on avui tenim el nostre poble que ells anomenaven Praetorio. També pel llegat que ens van deixar, com la base de la Torre del Moro o la via romana.

Unes figures que completen la comparsa dels gegants de Llinars i que representen la història del nostre municipi des de l'època més llunyana amb els més petits, els Ibers. Fins a l'època més recent amb els més grossos, els Pagesos.

Des del primer moment es va tenir molt clar que els gegants els havia de fer l'Aitor Calleja i el seu equip, perquè anteriorment ells ja havien estat els encarregats de executar altres tasques a la imatgeria Llinassenca. Per tant, s'escull aquest artista per continuar amb la línia estètica de la imatgeria ja existent al municipi i per la seva gran qualitat escultòrica i de policromia de les figures.
Al mateix taller es van encarregar de dissenyar, seleccionar els teixits i confeccionar el vestuari juntament amb la seva modista Marta Arrastia. L'Aitor també va ser l'autor del disseny de les joies que es van realitzar al taller Lacedemon especialitzat en orfebreria per imatgeria i situat a Caravaca (Múrcia).

Els Cavallets es van obrar a una fusteria de Vic de les Mans de l'Àngel Garriga i en Roger Albert, que en els darrers anys han mostrat una feina de gran qualitat i acabats amb la realització de cavallets per a gegants de tot el territori.

Els Gegants Romans igual que la resta de parelles de gegants de Llinars, disposen d'un ball propi. Per a la seva creació es va comptar amb la Marta Pujadas com a compositora musical del ball i amb l'Àlex Garcia Miguel com a corògraf.

Com que no conservem documentació escrita sobre noms propis de personatges romans durant la seva estada a Llinars, o el que ells anomenaven Praetorio, fet pel qual el gegant porta un anell amb aquest nom. Per posar el nom als gegants es va optar per seleccionar, per una banda, un nom típic de l'època i per altre crear un nom que ens vinculi amb un significat.

Per això la Geganta porta el nom Gal·la, un nom molt emprat en l'època Romana i que a més pot tenir relació amb la paraula Gala que evoca nocions de festivitat i celebració.

Pel que fa al gegant es va buscar una paraula que transmeti un significat i valors de la festa i de les figures. Per això s'ha utilitzat la paraula Patrimoni en llatí. Els gegants són patrimoni, també la festa que els envolta és patrimoni immaterial i el llegat que ens van deixar els romans a Llinars també forma part del nostre Patrimoni. Per això el nom del gegant és Patrimoni en Llatí Heredita.

Autor/a text: Arnau Guardi

Fitxa enviada per: Colla Gegantera la Patufa

Darreres fitxes consultades