Gegants Vells de Llinars del Vallès

Llinars del Vallès
Gegants Vells de Llinars del Vallès

Autor/a foto: Aitor Calleja

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Miquel i Pepeta

Mesures 3,74m

Any 1974

Constructor Gent del Poble amb la direcció d'en Quim Camps

Entitat Colla Gegantera la Patufa

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

 

En Miquel i la Pepeta, són els “gegants vells” o “gegants grossos” de Llinars. Són els primers gegants propis de la vila o almenys dels que en tinguem constància fins al moment. Prèviament a ells però pels nostres carrers i places ja hi havien ballat gegants com els actuals gegants avis de Sabadell als anys 60 quan eren uns gegants de lloguer i participaven a l’acte “Homenaje a la Vejez”.  També els de St. Esteve de Palautordera als anys 70 durant un acte del desaparegut “GREST”. Segurament la presencia d’aquests darrers gegants que van ser portats per gent de Llinars va ser la llavor que posteriorment naixessin els nostres primers gegants.

Així doncs en un temps de recuperació de les festes populars i de la cultura popular al carrer un grup de persones de Llinars que s’encarregaven de muntar diverses activitats van decidir crear els gegants. I ho van fer de manera modesta i popular gràcies a donatius i hores de treball totalment voluntàries: En Quim Camps va liderar el procés creatiu dels gegants que el van encapçalar el mateix Quim, en Josep Jané Pep Llarg, en Josep Mas, i la Maria Andreu que en va dissenyar el vestuari.. Amb l’ajuda de moltes altres persones i de comerços i empresaris locals com Can Nogueras, que va donar teixits per a la confecció dels vestuaris o en Joan Vilà que va donar les fustes per realitzar les estructures, o la Maria Vives que va teixir la grandalla i les mitenes de la geganta. Els bustos dels gegants es van fer a la casa on el Dr. Morlans hi tenia la consulta i els muntatges de vestuari i acabats finals al Casal Parroquial.

Com a condició principal, es va dir que havien de ser uns pagesos, ja que abans de l'expansió industrial de la dècada dels 60, l’agricultura havia estat una gran font d’ingressos al municipi.  A més a més, es volia que fossin els gegants més grans de la comarca.  Havien de ser molt divertits, per això se’ls va fer uns braços movibles, amb la finalitat que tothom qui no s’apartés quan vinguessin rebés una bona bufetada.
Per la vigília de Sant Joan d’aquell mateix any, es va dur a terme l’acte de presentació, que va tenir lloc a la plaça de l’Església.  Els habitants del poble van poder conèixer els seus gegants; en Miquel, un català ferreny, amb faixa i barretina, cintura i espatlles amples; i la Pepeta, la geganta amb dimensions similars a les del gegant, vestida de catalana: camisa blanca, faldilla estampada, un cosset negre i una grandalla al cap que li recull els cabells.  Com a anècdota, els noms es deuen a  l’alcalde del moment i la seva dona. Val a dir que es van decidir fruit d’una discussió entre l’Ajuntament i el Casal Parroquial.

Des d’aleshores els gegants amb els seus creadors i diverses persones que s’hi van afegir van començar a ballar pels carrers de Llinars. En algunes ocasions també, fora de la vila com el 1979 que van anar amb tren des de Cardedeu fins a Granollers, el 1982 a la trobada internacional de gegants de Matadepera o el 1983 a St. Sadurní d’Anoia.

Val a dir que no ho feien sols sinó acompanyats de 5 capgrossos que tot i que a vegades no sortien tots i s’anaven combinant eren; “El Vasc”, “El Xino”, “la Xina”, “la ganyotes” i la Gitana. Aquest darrer és l’únic que per les seves característiques i la gràcia que despertava a la gent ha durat fins els nostres dies i que actualment continua obrint pas als gegants repartint cops d’escombra a aquell qui s’hi posa al davant.

Finalment aquesta colla de gent que feia ballar els gegants és va retirar i pocs anys després aparegué la “Colla Gegantera de Llinars” que des de l’any 1990 van donar una nova empenta als gegants i hi van afegir una nova comparsa de capgrossos. Prèviament l’any 1989 es van encarregar de fer el manteniment necessari de les figures i anar-los renovant per poder tornar al carrer.

Amb la Colla Gegantera de Llinars els gegants van visitar diversos pobles i ciutats de tot Catalunya i fins i tot de la Catalunya Nord. Van organitzar les primeres trobades geganteres a Llinars que es van anar repetint any rere any. L’any 1997 van renovar el vestuari dels gegants i el 1998 van posar una perruca nova a la geganta.

El 1997 van preparar el bateig oficial dels gegants que van ser apadrinats per la colla castellera “els xics” de Granollers i l’any 1999 van organitzar el casament dels gegants oficiat pel gegant Mn. Biscúter de Mataró i amb tot un seguit de convidats de diverses poblacions. L’any 2000 els gegants vells van ser els padrins dels gegants de St. Antoni de Vilamajor, l’Avi Felilp i la Pepeta.

Malauradament, l’any 2008 la colla, que feia tant temps que estava amb ells  va deixar de sortir, perquè  cadascú va anar marxant per motius aliens, i els gegants van quedar tancats altre cop.

L'any 2011, durant el 75è aniversari del Casal Parroquial, es van portar els gegants, la Patufa i els capgrossos a l’acte de celebració, ja que havien nascut al casal. En aquell moment, un grup de joves es va engrescar a crear una colla i recuperar tota la comparsa, així va néixer la Colla Gegantera la Patufa,  que del 2011 al 2014 va tornar a fer ballar els gegants a les festes locals i a diversos pobles de Catalunya. La sortida més destacada va ser l’any 2013 a la I Trobada de Gegants amb Barretina de Catalunya, celebrada a Molins de Rei.  Degut a les característiques i dimensions d’aquests gegants, són difícils de portar, cosa que dificultava trobar gent que els volgués fer ballar. Aquest fet va portar a la colla a voler crear uns gegants nous que fossin més representatius de la vila i amb unes característiques tècniques més avançades que facilitessin el creixement del nombre de portadors dels gegants i; per tant, també  garantissin el futur de la colla. El mateix 2014, durant la presentació dels Gegants Nous i la celebració del 40è aniversari dels Gegants Vells, se’ls va fer una petita restauració finançada a través de Verkami.  

A partir del 2014, els gegants deixen de fer sortides fora del municipi, a excepció d’ocasions especials, i sols surten per la Festa Major de Llinars.  El 2019, amb motiu del seu 45è aniversari, es va fer una segona intervenció per acabar de renovar el vestuari, en aquest cas es van renovar les dues faldilles, el davantal de la geganta i la faixa del gegant. També calia reparar i pentinar la perruca de la geganta; d’aquesta tasca, se’n va encarregar el Jaumet, que és qui va regalar la perruca l’any 1998.

El 2020, en Xavi Tella va composar el seu ball propi, anomentat “El Ferro i la Pols” i coreografiat per Arnau Guardi.

Finalment aquest 2024 i per celebrar els 50 anys dels gegants s’ha decidit fer-los una nova restauració a fons. per fer-los lluir amb la seva máxima esplendor, i recuperar la seva essència original: 

En Miquel ha recuperat la perruca que a mitjans dels 90 l’havia deixat de portar i també torna anar només amb camisa i armilla com ho feia originalment deixant enrere l’americana. També torna a portar la barretina cap enrere enlloc de col·locada cap amunt.

La Pepeta recupera la gandalla al cap i també se li ha renovat la perruca, estrena orelles i amb elles unes arracades, ja que originalment també en portava, les arracades es complementen amb un penjoll a conjunt. Pel que fa a la composició de peces de roba conserva la mateixa que anteriorment però substituint la faldilla de flors per els quadres i amb detalls de color grana que ens recorden al color de la primera faldilla que lluïa.

Estructuralment, s’han canviat els cavallets d’alumini dels gegants per uns de fusta, s’han consolidat i allisat els caps i cossos i s’han policromat de nou amb pintura a l’oli.

Les tasques de restauració i vestuari s’han fet al taller de l’Aitor Calleja a Marcaláin (Navarra) Les Joies al taller d’orfebreria Lacedemon a Caracava (Múrcia) i les perruques a Tapias de Barcelona.

Autor/a text: Arnau Guardi

Fitxa enviada per: Arnau Guardi Codina
Fitxa actualitzada per: Colla Gegantera la Patufa
Darrera actualització: 12/06/2024

Darreres fitxes consultades