Gegantons de Balsareny

Balsareny
Gegantons de Balsareny

Autor/a foto: Arxiu particular de la colla gegantera

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Joan i Mariona

Mesures 2.70m respectivament

Any 2011

Constructor Toni Mujal

Entitat Els K + Sonen

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Ell, és la imatge de mossèn Joan Bajona i Pintó, rector i fill adoptiu de la localitat. Fou una persona polifacètica molt estimada per tots els balsarenyencs/ques, la seva dedicació i entrega a diverses entitats del poble l'han convertit en una ànima única, destacada i admirada.

Per una banda, cal esmentar la seva direcció i fundació de la coral Sant Esteve (des de fa més de 50 anys), de la coral juvenil Romaní i de la coral dels Ametllers. (Ho observem a la figura amb la particel·la de trombó que porta a la seva mà esquerre i que correspon a una peça musical de la població que ell va escriure fa molts anys.

Per l'altra, destacaríem el seu talent en la construcció de mosaics. Podem observar nombroses obres realitzades per tot el poble, com per exemple: la façana del local parroquial, la font dels Enamorats, la creu de l'inici del carrer Castell, entre d'altres...

La Mariona, de rostre anònim, és una noia jove, dolça i agradable que segueix i representa el patró de la majoria de balsarenyenques durant el segle passat, que des d'aquesta edat, començaven a treballar de valent a les nombroses fàbriques tèxtils que té la població i que voregen el riu Llobregat. Guarneix amb la indumentària d'un dia de treball normal i corrent.

Autor/a text: Geganters i Grallers de Balsareny - Els K + Sonen

Fitxa enviada per: Marc Comabella (cap de colla de l'entitat)

Darreres fitxes consultades