Gegants de Balsareny - Els K + Sonen

Balsareny
Gegants de Balsareny - Els K + Sonen

Autor/a foto: Arxiu particular de la colla gegantera

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Bernat de Peguera i Blanca de Bell-lloc

Mesures gegant: 3.60m. geganta: 3.55m

Any geganta: 2014. gegant: 2019

Constructor Toni Mujal

Entitat Els K + Sonen

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Blanca de Bell-lloc i Bernat de Peguera foren senyors de Balsareny al segle XIV. Foren pares de Ramon II de Peguera, qui realment comprà el feu (la baronia) del castell del municipi, l'any 1351. Al 1339, sota la seva baronia es va construir la resclosa de la Séquia de Manresa, al peu del castell de Balsareny, que encara avui en dia abasteix d'aigua la ciutat de Manresa. 

La geganta, que llueix un vestit on s'hi poden arribar a trobar més d'un centenar de triangles brodats a mà i una diadema que preten imitar la silueta dels 45 merlets del recinte, representa amb el seu nom, i en doble partida, a la verge del mateix castell, que al ser de talla de marble completament blanc, era i és reconeguda per molts balsarenyencs com la verge "blanca".

El gegant porta l'escut pioner del poble de Balsareny i al mig del pit hi observem un lleó rampant simbologia representativa del llinatge dels Peguera, molt arrelats a Balsareny i al seu castell al llarg de tota la història del municipi.  

Autor/a text: Geganters i Grallers de Balsareny - Els K + Sonen

Fitxa enviada per: Biel Roca
Fitxa actualitzada per: Marc Comabella (cap de colla de l'entitat)
Darrera actualització: 01/09/2021

Darreres fitxes consultades