Creadors d'alçada (Entrevista: Taller AVALL)
20/10/2021 01:06
Avui coneixerem la important feina i dedicació d'uns creadors i restauradors d'alçada de la capital del Baix Camp, a Reus, un dels tallers d'imatgeria festiva més consolidats avui dia.
Entrevista al Taller AVALL (Reus)
- Presentació. Qui sou? D'on sou? Trajectòria professional.
El TALLER AVALL, és una de les empreses consolidades de la demarcació de Tarragona, concretament a Reus, vessades en el sector de la conservació – restauració de béns culturals i creació d'escultura, imatgeria religiosa i elements festius per encàrrec. Són l'únic taller d'imatgeria festiva de l'estat Espanyol pioners en implementar la restauració professional titulada per preservar aquest patrimoni etnològic i especialitzats en la conservació i restauració de figures centenàries.
Així, el nostre equip tècnic està format per un gerent, escultor, mestre artesà especialitzat en imatgeria festiva i tècnic en conservació i restauració de béns culturals i especialitzat en escultura; una tècnica en conservació i restauració d’arqueologia, tècniques policromes i especialitzada en orfebreria; un tècnic en conservació i restauració de pintura sobre tela i mural; una tècnica especialista en conservació i restauració de document gràfic i fotografies, un tècnic especialista en emmotllats i rèpliques president del gremi d’escultors i restauradors d’imatgeria festiva de Catalunya (GERIF) i finalment una tècnica especialista en conservació i restauració de mobiliari i fusta i vitralls.
El nostre taller compta amb professionals artesans especialistes en tot tipus de daurats i colradures. Essent deixebles del prestigiós tallista i mestre artesà daurador reusenc Sr. Josep Anglès Amigó, deixeble a la vegada de l’Emili Argilaga i Benanci Bonet. Una nissaga d’ebenistes especialitzats en tot tipus de feines i sobretot de daurats.
AVALL es caracteritza per la proximitat amb les persones; pensem que per elaborar projectes i per dur-los a terme necessitem ser-hi en primera persona, conèixer les diferents realitats, diferents opinions i necessitats. Creiem en la necessitat de la motivació dels destinataris del projecte pel seu èxit.
- Definiu amb tres adjectius: Què és per vosaltres el procés de treballar amb una figura festiva?
Constància - esforç - superació.
- Quin ha estat el treball més especial?
És una pregunta complexa donat que en cada figura i obra i dipositem un trosset de la nostra ànima.
Cada projecte és tracta amb el concepte de UNICUM, que la fa única i especial essent totalment diferent en comparació amb altres peces de similar aparença o tractament.
En cada obra aprenem, ens discutim, ens barallem, però finalment i el que més ens omple l’estimem i la valorem tal com és, i en aquest punt la podem retornar al seu origen més primigeni.
- Ens podeu explicar alguna anècdota destacable o tret característic d'algun procés artístic?
L’estat anímic va intrínsecament lligat amb l’èxit de la obra. Si tens un dia horrorós, val més plegar i anar a meditar al mar.
Aquest estat ànim també el tenen les nostres obres... fa uns anys vam coincidir amb una meravellosa Marededéu, que ens va fer la vida impossible mentre la vam tenir al taller, tot un reguitzell de desgràcies i problemes derivats, perquè la “Senyora” estava empipada perquè l’havíem pres del seu cambril. Sort que quan la vam tornar i després d’un immens aiguat, va sortir el Sol.
- Teniu algun encàrrec ara mateix, a curt o llarg termini?
Ens trobem immersos en un projecte molt interessant! Quatre gegants nous pel País Basc, i amb diverses restauracions molt importants que de ben segur no us deixaran indiferents.
Si voleu més informació us recomanem que doneu un cop d’ull al Documental de "L’hospital de la Cultura".
- Com veieu el món geganter actualment?
Ara mateix ens trobem en una plataforma surant al mig de la mar, desemparats per tots costats, incompresos, esperem que la mar es calmi i puguem tornar a celebrar amb normalitat trobades, festivitats sense haver de patir, si el del costat esternuda o no porta la mascareta.
Són moments complexes per la nostra estimada cultura popular, circumstàncies excepcionals, entitats que tristament han desaparegut o han minvat.
Ara més que mai cal que estem units i unides i treballem per la salvaguarda de les nostres entitats i tradicions perquè són el Cor de Catalunya.
- Com creieu que serà el futur del món geganter?
Tenim una esperança cega en el relleu generacional del món geganter, ens cal molta pedagogia en escoles i mitjançant les colles perquè tot això no es perdi.
Amb l’abast de tantes noves tecnologies i aquest concepte de la “modernitat líquida” on res es important, esperem que algun dia i si seguim amb aquest “nivell” es podrà realitzar un reality del món geganter, avia’m si algú ens agafa la idea... Llavors si que serem Gegantubers de moda.
- Voleu afegir alguna cosa més?
Prenguem consciència del nostre patrimoni, cuidem-lo, respectem-lo i protegim-lo. Valorem els nostres artesans, la nostra terra i les nostres arrels i tradicions, en definitiva el nostre llegat patrimonial. No ens enceguem per modes banals, que és poden irrompre en qualsevol moment, tot malmetent una llarga història, i tantes i tantes nissagues d’artistes, escultors i artesans que han treballat i treballem incansablement per allò que més estimem, el nostre petit País i la nostra Cultura.
Dades de contacte - Taller AVALL (Reus)
www.talleravall.com
Instagram
Facebook
info@talleravall.com
Categories:Entrevistes