Creadors d'alçada (Entrevista: Tallaferro escultura)

21/02/2022 07:03

Foto: Tallaferro Taller d'escultura

Seguim donant veu als grans protagonistes que fan possible la creació dels gegants i del seu manteniment amb el pas dels anys.

 

Entrevista a Dani Garrido de Tallaferro Taller d'escultura (Castellterçol)

 

- Presentació. Qui ets? D'on ets? Trajectòria professional.

Hem dic Dani Garrido, nascut el 1987 a Montornès del Vallès (valles oriental) i resident a Castellterçol (Moianès) on tambe tinc el meu taller Tallaferro escultura.

Vaig formar-me a l'escola Forma de belles arts durant 4 anys amb l'escultora i ceramista Elisabet Auleda, hem vaig especialitzar en escultura i pintura. També he tingut una part d'autodidacta en quant a materials (polièster, marmolina, cartró-fusta, làtex...) i vaig conèixer el cartró-pedra a través del taller Ventura & Hosta de Navata.

 

- Defineix amb tres adjectius: Què és per tu el procés de treballar amb una figura festiva?

Màgia, il·lusió i treball.

 

- Quin ha estat el treball més especial?

De totes les que he fet sempre m'he endut una mica de essència, però si hagués de destacar alguna potser pensaria en dues peces: en Joan de Serrallonga de Tavertet (2013) que va ser la primera peça que vaig fer, i els Nans Tragèdia i comèdia de Cabrera de Mar (2016) per l'època de bon ambient que teniem quant els vaig fer i per les característiques de les figures.

 

- Ens pots explicar alguna anècdota destacable o tret característic d'algun procés artístic?

Ufff...anecdotes mil! La que més recordo és fent en Joan de Serrallonga de Tavertet al 2013... Quant el taller era una habitació de 15m2 a un segon pis (casa dels meus pares) i posavem a l'estenedor del balcó les peces a assecar... Mes d'un cop ens vam trobar gent mirant que carai podia ser allò!

I la roba... No hi ha peça de roba q no tingui taques d'Oli! (Un petit problema de paciència!)

 

- Tens algun encàrrec ara mateix, a curt o llarg termini?

Ara mateix estic inmers en la reparació d'un gegant i un drac, la creació d'un nou capgròs-retrat, i un altre capgròs més en aquest cas d'un personatge imaginatiu.

Per la part més personal estic arrencant la creació de figures pròpies per posar a la venta: És un projecte que fa molt què volia començar per la llibertat que hem pot oferir el fer peces pròpies sense directrius.

 

- Com veus el món geganter actualment?

Tocat per culpa de la pandemia del maleït bixo aquest... Però a l'hora tinc esperança: esperança de que tot està tornant a arrencar i en breus ens poguem tornar a trobar tot@s a plaça. Crec que es necessari que la cultura sigui valorada com a un bé ja no només per la identitat del nostre país sino ja, com a un bé per a la salut de tots els que hi participem, i necessitem d'aquesta energia que ens aporten les trobades, correfocs, processons... Les festes del carrer en general.

 

- Com creus que serà el futur del món geganter?

Crec que el món geganter està travessant un canvi positiu encapçalat per molta gent amb ganes i il·lusió per fer les coses diferents, sense perdre l'essència de l'on venim i on anem. Com a geganter actiu trobo que molts estem començant a aprendre i entendre els conceptes de la tradició gegantera: els balls, les formes de moure, les músiques, indumentària... Trobo a més que seria positiu fer pedagogia de tots aquests coneixements perquè cada cop més les agrupacions/comparses/colles els posin en pràctica.

 

- Vols afegir alguna cosa més?

En primer lloc donar-vos les gràcies per comptar amb mi per aquesta secció i felicitar-vos per la feina que esteu fent.

Com a escultor, animar a tothom que te ganes de formar-se en aquest àmbit, que ho faci sense por. I a tot@s els que hi som del ram, la pandèmia ha estat dura i ens ha afectat a tots (jo encara pateixo seqüeles de salut...) però crec que hem de mirar cap al futur amb ulls esperançadors.

Com a geganter en actiu, encoratjar a totes les agrupacions/comparses/colles d'imatgeria festiva a recuperar les seves festivitats poc a poc, conscients de que encara tenim al maleït covid rondant per aquí, però hem de mirar al futur: la cultura popular i la festa del carrer en general es la nostra identitat com a poble i l'hem de defensar amb tots els mitjans que tinguem a l'abast. 

La cultura popular es creada pel poble i feta per al poble. I només aquest la podrà preservar.

 


Dades de contacte - Tallaferro Taller d'escultura (Castellterçol)

  www.creacionstallaferro.cat
  Facebook
  Instagram
  tallaferroescultura@gmail.com
  938 666 787
  610 881 595


 

Categories:Entrevistes

Comparteix a les xarxes: