Creadors d'alçada (Entrevista: Sergi Iglesias)

04/02/2021 11:57

Foto: tallersergiiglesias.cat

Comencem una nova sèrie de publicacions al nostre Blog que ens fa molta il·lusió. Seran un seguit d'entrevistes que anirem realitzant per donar-li veu a totes les persones que fan possible, amb les seves mans i el seu esforç, l'existència dels gegants, els protagonistes de les nostres festes populars. Parlarem amb artesans, escultors, restauradors, i d'altres persones que col·laboren en el disseny, la pintura, la reparació i, en definitiva, la creació d'aquests éssers d'alçada. Què et sembla? T'apuntes?

 

Entrevista a Sergi Iglesias (Valls)

 

- Presentació. Qui ets? D'on ets? Trajectòria professional.

Hola, sóc en Sergi Iglesias Rius, nascut a Valls l'any 1995. Vaig fundar el meu taller l'any 2018, en acabar el grau superior d'escultura a l'Escola Superior d'Art i Disseny “La Llotja” de Barcelona el 2017. Tot i que anteriorment ja havia construït algunes figures festives.

- Defineix amb tres adjectius: Què és per tu el procés de treballar amb una figura festiva?

Repte, il·lusió i esperança.

- Quin ha estat el treball més especial?

Totes les peces tenen una cosa que les fa especials, sempre les recordo totes d'una manera o altra, però si n’hagués de triar alguna destacaria el Basilisc de Valls, una bèstia molt especial per mi, ja que va ser el meu projecte final del grau d'escultura i ha estat la figura més gran que he fet fins al dia d'avui, espero que algun dia pugui arribar a fer una figura igual o més gran. M’en vaig encarregar de fer des del disseny de la peça fins als acabats finals.

L’any 2018 es va incorporar al Seguici Cerimonial de Valls. És una bèstia que va agradar tant, que el 2020 vaig fer la versió infantil, a escala reduïda, incorporant-se també al seguici cerimonial infantil de la ciutat de Valls.

- Ens pots explicar alguna anècdota destacable o tret característic d'algun procés artístic?

El procés de construcció d'un element festiu és molt extens, com a anècdota podria destacar la quantitat de temps que vaig invertir en la figura del Basilisc de Valls: de gener a juny, cada dia als matins i les tardes fins quasi a la nit, a causa de la grandària de la peça. Sort de l'ajuda d'alguns voluntaris que em van voler donar un cop de mà.

També podria destacar alguns treballs fins a altes hores de la nit per poder finalitzar la feina i tindre-la enllestida el dia que toca. Quan em comprometo amb una data sóc el responsable d’entregar la figura el dia pactat.

- Tens algun encàrrec ara mateix, a curt o llarg termini?

Tinc diversos projectes en actiu, la majoria d'imatgeria festiva. Ara mateix estic treballant amb un nou gegant pel barri del Carme de Reus, notícia que us puc anunciar perquè la mateixa associació de veïns ja ho va fer públic fa uns mesos. La idea era presentar-lo durant el 2020, però a causa de la pandèmia es va decidir aturar el projecte, però aquest any hem reprès la feina i esperem que aquest estiu es pugui presentar.

A banda d'aquest nou gegant de Reus i algunes reparacions de figures antigues que necessitaven ser reparades, estic treballant també en una geganta i una parella de gegants dels quals encara no puc desvetllar més informació.

- Com veus el món geganter actualment?

Crec que el món geganter els últims anys ha agafat molta força. Penso que és un món que agrada cada vegada més a tothom: infants, joves i adults. És un món bonic i diferent, per a mantenir viva la cultura popular catalana. Pel que fa a la feina veig que hi ha força demanda, tant de creació de nous gegants, com de manteniment de les figures.

Pel que fa als temps complicats que vivim per la pandèmia crec que afectarà de forma negativa a les associacions i entitats perquè possiblement perdran socis i portadors per no poder fer activitats de grup ni assajos. Però esperem que això acabi ben aviat i es puguin reprendre totes aquestes activitats, i que no es perdi cap colla gegantera ni grup d'imatgeria festiva.

- Com creus que serà el futur del món geganter?

Fent referència a l'anterior resposta, crec que el futur pel que fa a la feina estarà sobretot basat en el manteniment de gegants, ja que aquests necessiten ser reparats pel pas del temps, caigudes, rascades... Sempre n'hi haurà de creació de noves peces, però d'aquí a uns anys crec que prevaldrà la reparació i manteniment, ja que moltes poblacions comptaran amb un gran nombre de figures festives.

- Vols afegir alguna cosa més?

Espero poder dedicar-me a això molts anys més, i que tots aquells pobles o entitats culturals que no tinguin figures festives o en vulguin incorporar de noves els animo a tirar-ho endavant.

M'ofereixo per fer realitat el seu projecte, tant si tenen un disseny ja fet de com ho volen, com si vénen a explicar-me una idea bàsica de com hauria de ser, i llavors començarem a crear el que amb tanta il·lusió podran fer ballar algun dia pels carrers i places del país.

 


Dades de contacte - Taller Sergi Iglesias (Valls)

  www.tallersergiiglesias.cat
  Facebook
  Instagram
  info@tallersergiiglesias.cat
  625 638 602


 

Categories:Entrevistes

Comparteix a les xarxes: