Creadors d'alçada (Entrevista: Jordi Arnau Espuga)

17/02/2021 09:36

Foto: Jordi Arnau Espuga

Seguim fent entrevistes a persones que treballen amb la festa, que fan possible la imatgeria festiva del nostre país i altres indrets del Món. Avui viatgem cap a les Terres de Ponent, en concret a les Borges Blanques!

 

Entrevista a Jordi Arnau Espuga (Borges Blanques)

 

- Presentació. Qui ets? D'on ets? Trajectòria professional.

Em dic Jordi Arnau Espuga Giné, tinc 26 anys i sóc de la capital de Les Garrigues, Les Borges Blanques. Tot i que vaig fer bona part del batxillerat científic, a segon curs vaig decidir començar a inclinar-me per matèries més artístiques. Finalment vaig estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona i posteriorment vaig fer el màster d'Educació en l'Especialitat de Dibuix. Des de l'any 2013 aproximadament, vaig obrir el meu propi taller d'imatgeria festiva on encara a dia d'avui segueixo treballant. Actualment he construït més de 10 parelles de gegants i gegantons i quatre capgrossos.

- Defineix amb tres adjectius: Què és per tu el procés de treballar amb una figura festiva?

Lliure, màgic i viu.

- Quin ha estat el treball més especial?

Puc dir que, fins a dia d’avui, he tingut molta sort amb tots els treballs que he anat realitzant. La gran majoria de grups i associacions amb les que he col·laborat m’han donat molta llibertat tot i tractar-se a l’hora de la veritat de grans reptes: des de construir figures de grans dimensions que anirien a parar a França i a Bèlgica fins a poder acabar construint els Gegants Nous del meu poble: L’Anhel i la Llibertat. Val a dir que potser, aquest últim ha estat el més especial de tots, bàsicament perquè són els Gegants que representen el meu poble i els que segurament veuré més vegades al llarg de la meva vida.

- Ens pots explicar alguna anècdota destacable o tret característic d'algun procés artístic?

Sóc un gran amant de tota l’estètica dels anys 50 i 60. Per aquest motiu, trobo una gran font d’inspiració en bona part dels actors i actrius d’aquestes dècades. Pot ser pel fet que la major part de retrats d’aquestes personalitats, es feien en grans estudis amb una llum molt interessant que modelava perfectament les faccions dels seus rostres. Gràcies a aquestes fotografies, he pogut crear figures que recorden a algunes llegendes del cinema com Elizabeth Taylor, Richard Burton, Grace Kelly o fins i tot la Sophia Loren. De fet, poder-me imaginar com deu ser una persona en realitat i poder interpretar els seus volums a partir d’una fotografia, m’apassiona. La part escultòrica i de modelat, és la meva part de tot el procés artístic preferida.

- Tens algun encàrrec ara mateix, a curt o llarg termini?

Ara mateix estic treballant en diferents projectes simultàniament. El proper que he d'entregar és un capgròs personalitzat que serà un obsequi per una persona el dia del seu aniversari. Tanmateix, també estic treballant amb un Gegant que he d'enviar a Bèlgica a principis de març i amb una parella de Gegants que, si la pandèmia ho permet, es presentarà a finals de juny. Tot i que als carrers i a les places encara no puguem gaudir d'aquestes festes, he de dir que em considero molt afortunat de poder seguir ideant, dissenyant i construint aquests elements festius tan estimats a casa nostra.

- Com veus el món geganter actualment?

Crec que aquesta pandèmia ens ha obligat a reinventar-nos en tots els sentits. Encara que sembli estrany aviat farà un any que no podem treure els nostres gegants i gegantes al carrer i poder gaudir de la màgia d'aquelles concentracions tan multitudinàries. A les Borges per exemple, cada any realitzàvem una Trobada de Gegants, grallers i correfocs amb més de 70 colles geganteres convidades. Per aquest motiu i arran de tot això, el Món geganter està fent un esforç impressionant per poder seguir mantenint viu l'esperit que el caracteritza i de la millor manera possible intentar seguir oferint cercaviles, espectacles o festes adaptades a la ''nova normalitat''.

- Com creus que serà el futur del món geganter?

Com bona part dels sectors estem destinats a innovar i a cercar noves fórmules. Costa plantejar-se ara mateix un futur massa clar, però la tradició és una part important de la societat que conviu amb el present i és el que la fa en certa manera més autèntica. Per aquest motiu, aquest tipus de Festes sempre seguiran tenint el seu lloc i tot i que estic plenament convençut que sorgiran noves maneres de celebrar-les.

- Vols afegir alguna cosa més?

Voldria agrair-vos la vostra predisposició i el fet d'haver pensat en mi per aquesta entrevista. A més, també m'agradaria donar les gràcies a totes les colles geganteres, associacions o entitats que han confiat en mi i en la meva trajectòria per a la realització de les seves figures. De fet, sense elles no existiria la meva feina i és imprescindible vetllar per seguir mantenint ben viva aquesta tradició i donar-nos una oportunitat a tots aquells i aquelles que des de ben petits, hem somiat que algun dia arribaríem a fer realitat el nostre somni: construir figures festives.

 


Dades de contacte - Jordi Arnau Espuga (Borges Blanques)

  tallerdegegants.com
  Instagram
  630 645 781


 

Categories:Entrevistes

Comparteix a les xarxes: