Creadores d'alçada (Entrevista: Judith Camps - Taller Gabins)

14/02/2022 07:25

Foto: Taller Gabins

Recuperem aquest espai amb noves entrevistes a creadors i creadores d'alçada, on volem donar veu a aquelles persones que fan possible la creació dels gegants i figures d'imatgeria festiva en general.

 

Entrevista a Judith Camps del Taller Gabins (Torelló)

 

- Presentació. Qui sou? D'on sou? Trajectòria professional.

Gabins és una empresa creativa creada l’any 1986 a Torelló (Osona) que treballa l’escultura utilitzant tècniques d’imatgeria. Especialitzada en imatgeria infantil, escultura artística i conservació i manteniment d’imatgeria festiva.

Gabins és una proposta empresarial que combina l’ofici i la docència amb l’objectiu de treballar per cobrir les necessitats d’infants, joves i adults donant importància a la cultura i l’art, en una diversitat cultural i de mirades. La imatgeria festiva s’ha convertit a Catalunya en un veritable tòtem de pobles, barris i ciutats. Són figures que aglutinen al seu voltant col·lectius que veuen en la imatgeria un element d’identitat i de festa i un símbol de la seva comunitat.

Amb creació de gegants, capgrossos, gegantons, bèsties.. Gabins ha realitzat imatgeria festiva(tant imatgeria popular com imatgeria en miniatura) per clients d’arreu dels països catalans.

Amb formació i tallers artístics sobre imatgeria i cultura popular Gabins possibilita que qualsevol interessat aprengui tradicions festives i representacions populars que tenen caràcter tradicional. I és que partim de la base que aquesta formació artística és el millor camí per aconseguir que la ciutadania pugui forjar la seva identitat cultural, esdevenint en el futur la continuïtat de l’arrelament de la cultura tradicional catalana.

Currículum de Judith Camps, directora i propietària de Gabins

- Fundadora i directora de Gabins

- Fundadora i directora de l’Escola municipal d’arts plàstiques de Torelló.

- Directora i formadora dels Workshops Gabins .

- Directora i coordinadora del "CPO d’imatgeria festiva" i del "Monogràfic de restauració d’imatgeria festiva" a l’escola Massana de Barcelona. https://www.youtube.com/watch?v=V9WusP9O_4M

-Membre de la comissió de formació composada per la FAAOC (federació d’associacions artesanes de Catalunya), CCAM (consorci de comerç, artesania i moda) i el departament d’ensenyaments artístics de la Generalitat de Catalunya.

- Formadora a la UVic, dins la universitat d’estiu, del curs “La construcció de gegants i capgrossos a l’escola: de la tècnica a la didàctica” i del monogràfic “Del titella al gegant. Construcció pràctica d’imatgeria festiva adaptada a l’escola” organitzada pel CIFE (centre d’innovació i formació en educació).

- Co-Coordinadora del Seminari d’educació visual i plàstica: les tècniques artesanes a l’escola a la UVic organitzat pel CIFE.

- Ha format part de l’organització de jornades tècniques sobre els oficis artístics a Artesanàlia a Manlleu, al museu d’art de la pell de Vic i a Artesania Catalunya de Barcelona.

- Membre de l'equip organitzatiu del primer congrés nacional de País gegant a Olot, "Figures festives i mans creadores".

- Ponència al Congrés Nacional de Gegants i Imatgeria Festiva, "La construcció i restauració d’imatgeria festiva", experiències universitàries a Caixa Fòrum de Barcelona.

- Gestió i organització de l’exposició "RELARTS, de la tradició artesana a la innovació contemporània" a Barcelona amb itinerància a Olot i Ripoll.

- Jurat dels premis Art Fad.

- Ponència a la UVIC , "Didàctica de tècniques artesanes a les aules"

- Ponència al 24é congrés de FEFIC, "Impulsant un nou model de fires mercat d’artesania"

- Organització de les Jornades Diàlegs a Barcelona Activa de Barcelona.

- Ha fet exposicions individuals i col·lectives a Barcelona, Vic, Capellades, Montesquiu i Tarragona.

Formació

1982/2001 Formació en arts plàstiques a través de mestres artesans, artistes i creatius en els seus tallers.

1992-1994 Formació en l’ofici d’imatgeria festiva a la ciutat fallera de València i tallers d’imatgeria religiosa a Olot.

2012/2016 Màster en artteràpia a la UVIC i formació en pedagogia Waldorf al cercle per a la pedagogia Waldorf a Catalunya.

 

- Definiu amb tres adjectius: Què és per vosaltres el procés de treballar amb una figura festiva?

Tradició, innovació i excel·lència en l’ofici

 

- Quin ha estat el treball més especial?

Evidentment la restauració dels gegants i capgrossos centenaris del meu poble i la posterior rèplica dels dos gegants i 12 capgrossos centenaris de Torelló.

 

- Ens podeu explicar alguna anècdota destacable o tret característic d'algun procés artístic?

Per Gabins el procés creatiu és bàsic en la creació i construcció de qualsevol proposta artística. Nosaltres tractem el procés de creació d’una peça d’imatgeria festiva exactament igual que el procés de creació d’una obra artística.

 

- Teniu algun encàrrec ara mateix, a curt o llarg termini?

Sempre hi ha projectes, tant a nivell de creació de nova imatgeria festiva com de tallers de formació. Estem treballant projectes de creació d’una parella de gegants, d’un gegantó infantil, de la creació d’un cap gros personalitzat...i en el camp de la formació estem treballant una formació per a mestres, uns tallers per infants de primària i un projecte de joc amb una empresa del lleure.

 

- Com veieu el món geganter actualment?

Molt tocat per la pandèmia, creiem que hi haurà un abans i un després. Som optimistes, creiem que és una tradició arrelada a la nostra cultura que mai desapareixerà. Són les noves generacions qui decidiran cap on anirà l’expressió cultural i popular d’aquesta tradició.

 

- Com creieu que serà el futur del món geganter?

Tot està per fer i tot és possible. Els joves professionals del sector (que n’hi ha i estan molt formats) de constructors d’imatgeria festiva i els joves portadors d’imatgeria en tenen la clau. El futur està per escriure i ells seran els que escriuran el futur de la nostra cultura popular en imatgeria festiva.

 

- Voleu afegir alguna cosa més?

Sí, tinc una crítica a fer al món geganter i del bestiari en el que fa a l’encàrrec de noves figures i reparació de les actuals. No entenc la tendència a encarregar la imatgeria nova i la restauració a professionals de fora de Catalunya, sobre tot al País Basc. La riquesa de la imatgeria festiva de Catalunya han estat els seus escultors i constructors catalans, tenim una col·lecció impressionant de figures festives que ens identifiquen com a cultura i com a país. Ara s’està pervertint aquesta gran riquesa de país i ho fan qui diu que volen donar continuïtat a la tradició i cultura popular.

Estan matant a una generació de constructors joves amb molt potencial i que potser els perdrem. I si no hi ha relleu generacional no hi ha futur per l’ofici, perdrem una part essencial de la nostra identitat.

 


Dades de contacte - Taller Gabins (Torelló)

  www.gabins.cat
  Facebook
  Instagram
  info@gabins.com


 

Categories:Entrevistes

Comparteix a les xarxes: