Creadores d'alçada (Entrevista: Clara Anglada)
11/02/2021 09:02
Avui us portem un segon capítol d'entrevistes a creadors i creadores d'alçada! Coneixem a les persones què amb molt d'esforç i passió s'encarreguen que gegants i altres elements festius siguin una realitat, es mantinguin al llarg del temps i quedin ben bonics per festes i trobades. Per l'entrevista d'avui, viatgem de forma virtual a les comarques gironines.
Entrevista a Clara Anglada, Taller Aglà (Cassà de la Selva)
- Presentació. Qui ets? D'on ets? Trajectòria professional.
Bones, sóc la Clara Anglada i Roser la creativa davant el Taller Aglà on es porta a la realitat tot tipus de projectes.
Nascuda a Cassà de la Selva el 1997, vaig estudiar durant dos anys a l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Olot (EASD Olot '15) i em vaig graduar en Comunicació i Periodisme Audiovisuals per la Universitat de Lleida (UdL '19).
Des del 2014 que he anat fent il·lustracions per a particulars i he anat treballant la tècnica amb els anys, portant-me a fer projectes pels països Catalans i diversos encàrrecs per a altres països.
Des del 2018 que m'he anat aventurant més en dins en el món de la imatgeria festiva, amb el que són les figures i no només en fer il·lustracions d'aquestes.
- Defineix amb tres adjectius: Què és per tu el procés de treballar amb una figura festiva?
Creatiu, laboriós i gratificant.
- Quin ha estat el treball més especial?
La restauració més especial per a mi ha estat vinculada als gegants que més m'he estimat sempre, que han estat els del meu poble, els de Cassà de la Selva. Aquest passat 2020 vaig fer una intervenció a la gegantessa Isaura, la vella creada per Lluís Carbonell el 1959, que feia molt de temps que ningú li havia fet cap intervenció i els geganters de Cassà em van fer un vot de confiança per reparar la figura.
Si bé no és una peça que hagi sortit del nostre taller, sempre és una enorme responsabilitat i un privilegi poder treballar amb peces tan emblemàtiques com aquesta.
- Ens pots explicar alguna anècdota destacable o tret característic d'algun procés artístic?
Potser és la vessant d'il·lustradora que porto en mi, però amb el que gaudeixo més en el procés d'elaboració o restauració en les figures festives és la pintura.
Aquesta és la part on més miraments hi dedico, ja que és la més visible. Ara bé, quan treballes amb la pintura a l'oli i a vegades no calcules bé el temps d'assecat de la pintura, fa que més vegades del que esperaries t'emportis alguna que altra taca de pintura, i no negaré tenir una col·lecció involuntària de pantalons tacats de pintura.
- Tens algun encàrrec ara mateix, a curt o llarg termini?
Ara mateix tinc diversos projectes entre mans, pel que fa a la vessant més de faràndula, hi ha la construcció d'una gegantessa. I pel que fa a la vessant més d'il·lustració i disseny, tinc l'elaboració d'un conte il·lustrat, que de moment no puc desvetllar d'on serà, que està en procés.
A més, també estic implicada en el projecte de 'Sota Faldilles Gironines' un seguit de llibres que vol donar a conèixer el patrimoni festiu de les Comarques Gironines, que de moment no té una data concreta de publicació.
- Com veus el món geganter actualment?
Tot i la situació de la pandèmia actual, crec que tothom, qui més qui menys, té ganes d'iniciar projectes i mantenir el caliu de les colles. Aprofitant aquest any sense sortides, ens està ajudant a reinventar-nos i buscar noves idees a portar a terme, projectes que potser altres anys no tenies els recursos o temps suficients per realitzar-los entre sortida i sortida, et trobes que ara és el millor moment per fer-ho.
- Com creus que serà el futur del món geganter?
Quan es pugui recuperar una mica la normalitat, segurament tothom tindrà ganes de recuperar el temps perdut i també es valorarà, espero, les festes i les trobades on tots junts puguem gaudir dels nostres gegants i del bonic patrimoni que tenim.
Pel que fa a la creació de figures noves, potser ja no serà tan abundant com en èpoques passades, ja que quasi tots els pobles tenen algun que altre element de faràndula, tot i això sempre són a temps d'ampliar el seu patrimoni festiu. Però suposo que sobretot se centrarà en la reparació i millora de les peces que ja surten a ballar, ja que estan més exposades a rebre algun cop o ratllada.
- Vols afegir alguna cosa més?
Gràcies per comptar amb mi per aquesta entrevista, tot i ser un taller petit i emergent de les comarques gironines, sempre és un incentiu més per continuar creant i ampliant el patrimoni festiu.
Dades de contacte - Taller Aglà (Cassà de la Selva)
talleragla.com
Instagram
talleragla@gmail.com
695 610 651
Categories:Entrevistes