Gegants Vells de la Vila de Taradell

Taradell
Gegants Vells de la Vila de Taradell

Autor/a foto: Colla de Geganters i Grallers de Taradell (CGGT)

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Guillem i Tiburgeta

Mesures 3,50m (gegant) i 3,45m (geganta)

Any 1984

Constructor Basté i Àngels Jutglar i Antoni Brossa (restauració)

Entitat Colla de Geganters i Grallers de Taradell (CGGT)

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Representen Guillem de Mont-rodon i Tiburgeta de Taradell. Aquests gegants simbolitzen la unió de les parts alta i baixa del terme de Taradell. Ell va ser el personatge més important dels Senyors de Mont-rodon. Fou un cavaller al servei del rei Pere I, Mestre Templer i també va ser el tutor del rei Jaume I del 1214 al 1217. Ella era filla del senyor Berenguer de Taradell i de Tiburgis del Castell de Taradell, de Can Boix, que també posseïen tots els termes actuals de Taradell, Viladrau, Santa Eugènia de Berga i Vilalleons. Era la pubilla de tot el gran terme del Castell de Taradell i als 14 anys es va casar amb Pere Vilademany.

Van ser creats el 1984 el gegant pesava 58 Kg i feia 3,50 metres i la geganta pesava 49 Kg i feia 3,45 mts.  Els deixaren abandonats i només sortien per la Festa Major. El 1992, els actuals portadors decidiren tornar-los la vida fins a l’actualitat. Els gegants de Taradell foren casats el dia 29 de setembre de 1996 i els van apadrinar en Pànfil i L’Elisenda els Gegants de Sant Julià de Vilatorta (Osona) i els va casar Mossèn Biscooter de Mataró (Maresme). 

Autor/a text: Gerard Nasplé

Fitxa enviada per: Gerard Nasplé

Darreres fitxes consultades