Gegants de Sant Quintí de Mediona
Sant Quintí de MedionaAutor/a foto: Colla gegantera de Sant Quintí de Mediona
Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com
Informació dels gegants
Noms Roger de Llúria i Elisenda de Montcada
Mesures gegant: 3,63m i 42kg, geganta: 3,63m i 39kg
Any 2012
Constructor Convilatans de Sant Quintí: Josep Creixell, Jordi Pagès i Raul Pujadó
Entitat Colla gegantera de Sant Quintí de Mediona
Més informació
Els nostres gegants de l’actualitat varen ser creats a partir d’un motlle dels antics, respectant així la fesomia, forma, alçada i aspecte dels originals del 1969, però rebaixant-ne considerablement el pes.
Treballaren aquesta nova parella els quintinencs Josep Creixell, Jordi Pagès i Raül Pujadó. La pintura fou a càrrec de Josep Maria Prieto. Vestits: Roser Poch Duran i M. Rosa Gustems Ribas.
Els canvis més significatius es basen en els materials utilitzats, ja que foren designats per a pesar menys i facilitar-ne el fet de dur-los, fent-los més accessibles i evitant així dolors d’esquena recurrents als portadors més veterans. Els materials superiors, cap, tors i mans, són de fibra de vidre, mentre que el cavallet és d’alumini. La roba també és més lleugera. Aproximadament pesen quaranta quilos, però mantenen la mateixa alçada de tres metres i seixanta centímetres.
La roba canvia de color, abans ataronjada pel Roger, i ara blava, però la capa es manté d’un roig intens amb un acabat blanc amb piquets negres, com el mantell de les espatlles. Al cinturó duu un escut amb la senyera. Porta un ceptre amb cap de lleó a la mà dreta i el pergamí a la mà esquerra.
L’Elisenda vesteix de color beix amb un estampat de piquets rojos a tot el vestit. La capa és verda amb brodats daurats, a la mà dreta portava el ram de roses blanques i a l’esquerra un mocador blanc. També portava un collar de bijuteria de pedres verdes i cadena daurada.
Es van presentar en societat durant el 18 d’agost de la Festa Major del 2012, juntament amb totes les altres parelles de gegants locals, sent així un total de cinc parelles ballant alhora durant el cercavila i els balls a plaça.
Remodelació 2021 – Estrena 2022
Si bé els gegants són gairebé nous, el paradigma de les figures folklòriques actualment és molt més refinat, artísticament parlant, que no pas anys enrere. L’any 2021, la colla va optar per contractar els serveis d’un taller de restauració dirigit per Aitor Calleja, que amb el seu equip, va refer la pintura i parts físiques dels tors, els caps, les mans i les corones.
En aquesta remodelació, es van refer els llavis de la geganta, es van pintar tots els elements amb un estil realista, molt proper i creïble, substituint la pintura anterior que els feia pàl·lids. Les corones ara tenen un to daurat metàl·lic i pedres precioses autèntiques.
La geganta té un ram de flors nou, que a diferència d’abans, ara té en consideració el territori local i les flors són representacions sintètiques de plantes silvestres de la vora del poble, penedesenques, com el romaní, la flor de Sant Joan, margarides i roses blanques entre d’altres. També, a la mà del ram, s’hi va equipar un metall amb forma per a encabir-hi les flors. El collar de l’Elisenda el va fer la quintinenca Carla Grau a mà, a partir de minerals preciosos i macramé.
En Roger deixa de portar vel, ja que es té en consideració que correspondria a la figura femenina, pel que fa a la representació històrica.
Els gegants van viatjar fins a Navarra per s sotmetre’s a la cirurgia estètica de l’Aitor, sent transportats pel membre de la colla, Raül Pujadó. De tornada, va ser recollir per Toni Torres, també geganter de la colla quintinenca.
Aquesta operació va ser recolzada i costejada pel consistori Municipal. Es va aprofitar l’avinentesa per dur els vestits, que s’han conservat, a la tintoreria.
La presentació oficial de forma pública es va fer el diumenge 8 de maig de 2022, en la primera trobada gegantera que s’ha fet mai a Sant Quintí de Mediona, hi van participar els gegants de: Sant Sadurní, Torrelavit, la Llacuna, El Catllar, Torrelles de Foix i Ribes. Aquell mateix dia varen tornar a sortir els gegants centenaris de la vila, que feia deu anys que no veien la llum.
Autor/a text: Miquel Florido Díaz
Fitxa actualitzada per: Miquel Florido Díaz
Darrera actualització: 21/09/2022