Gegants Vells del Masnou

El Masnou
Gegants Vells del Masnou

Autor/a foto: David Gonzalez

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Pere el Drapaire i Eulàlia Tallacolls

Mesures Gegant: 3,55, Geganta: 3,25

Any 1939

Constructor El Ingenio

Entitat Colla de Geganters del Masnou

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

La primera notícia que es té dels Gegants data de l'any 1939. La veu popular diu que els Gegants varen ésser regalats a la vila del Masnou per un drapaire, d'aquí el sobrenom del Gegant. El nom de Pere se li donà en ser el nom del patró de la Vila.

La tradició diu també, que el sobrenom de la Geganta prové de la dona del drapaire que regalà els Gegants a la vila. Ella era modista especialitzada en tallar colls de punta, per això l'anomenaven "tallacolls". El nom és el de la patrona del poble, Eulàlia.

Fins fa uns anys els Gegants sortien per la diada de Corpus i per la Festa Major; més recentment també ho feien pel dia de Reis. A més, aquests gegants també van ballar durant molts anys a la Festa Major de Sant Joan de Montgat, ja que l'Ajuntament d'aquesta vila els llogava a l'Ajuntament masnoví per tal d'enriquir la seva festa.

Durant un període curt de temps a finals dels anys 70, a falta de portadors de gegants, malauradament, les dues figures van quedar guardades a Can Malet.

Va ser el 1982 que la nova colla, que avui encara existeix, els va recuperar i els va restaurar del mal estat en el que havien quedat. Així mateix, a 2/4 de 6 del dia 28 de maig d’aquell any, tingué lloc la cerimònia de bateig dels Gegants als jardins de Can Malet, essent padrins els gegants d’Alella i Teià, dels quals els Gegants del Masnou també en són padrins.

El 1998, per tal de conservar aquestes figures en bon estat, es van estrenar unes rèpliques. Les figures originals quedarien guardades al local de la Colla, d'on no sortirien fins l'any 2009, quan, en motiu del seu 70è aniversari, protagonitzarien el pregó de la Festa Major de Sant Pere. Des de llavors, aquests gegants han tornat a trepitjar els carrers del Masnou en les ocasions més destacades, com és el cas de la celebració del seu 75è aniversari, quan es va estrenar una versió per a 4 gegants del seu ball propi, el Ball del Masnou, que va ser ballat per les dues parelles de gegants de la vila.

Autor/a text: Colla de Geganters del Masnou i David Gonzalez

Fitxa enviada per: David Gonzalez

Darreres fitxes consultades