Gegants Vells de l'Arboç

L'Arboç
Gegants Vells de l'Arboç

Autor/a foto: Jordi Miralles (Arxiu Ferragut)

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Chabran i Llúcia

Mesures Chabran: 3,45 m i 70 kg - Llúcia: 3,20 m i 65 kg

Any 1827

Constructor Desconegut

Entitat Colla de Gegants i Nans de l'Arboç

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

La geganta no simbolitza cap personatge en concret, mentre que el gegant rep el nom d’un general francès que comandava les tropes de Napoleó durant la Guerra del Francès l’any 1808. Aquest general es va caracteritzar per la seva crueltat cap a la vila de l’Arboç, a la qual va sotmetre a tota mena de vexacions: saqueigs, incendis, violacions, etc. La població de l’Arboç, profundament ressentida amb aquest personatge, va tenir la idea de fer un gegant en senyal d’escarni per fer-lo ballar al seu caprici. L'any 1902 van participar en el concurs de gegants de Barcelona, i al llarg del segle XX també van prendre part en diverses concentracions de gegants arreu de Catalunya.

Aquests gegants estan catalogats com a peces de Patrimoni per part de la Generalitat de Catalunya. L’any 1995 el Centre de Restauració de Béns Mobles i el constructor Jordi Grau Martí del Taller El Drac Petit de Terrassa van assumir oficialment la seva restauració, essent les primeres peces de cultura popular tractades de la mateixa manera que un retaule ja que el cap del gegant és de fusta policromada de gran valor artístic.

L'any 2009, coincidint amb la declaració de la Festa Major de l'Arboç com a festa patrimonial d'interès nacional per part de la Generalitat de Catalunya, van rebre la distinció d'elements festius patrimonials d'interès nacional.

Arran de la creació del Protocol del Seguici Popular i Tradicional de la Vila de l'Arboç des del 2009 només surten al municipi, concretament a l'anada i tornada d'ofici del matí del diumenge de la Festa Major de l'Arboç. L'any 2003 es van ubicar en unes vitrines al vestíbul de la Casa de Cultura de Can Rossell de l'Arboç.

Autor/a text: Colla de Gegants i Nans de l'Arboç

Fitxa enviada per: Andreu Nogueira Montaña

Darreres fitxes consultades