Gegantons de l'Arboç

L'Arboç
Gegantons de l'Arboç

Autor/a foto: Eloi Miralles (Arxiu Ferragut)

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Gumersind i Teresina

Mesures Gegantó: 2,55 m i 23 kg - gegantona: 2,45 m i 28 kg

Any Gegantó el 1998 i gegantona el 2000

Constructor Jordi Grau Martí del Taller El Drac Petit de Terrassa

Entitat Colla de Gegants i Nans de l'Arboç

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

D'una banda, el gegantó és un homenatge a l'arbocenc Gumersind Vallès Sala (l'Arboç, 1908-1990). Directament implicat en diverses manifestacions folklòriques de l’Arboç, fou casteller amb els Minyons de l'Arboç, també col·laborà amb el ball de diables i especialment destacà com a portador del gegant Chabran durant 40 anys (del 1930 al 1970). Per la seva gran afició a la lectura, a la mà esquerra porta unes ulleres i a la dreta un exemplar de la publicació local "El Quart" (1978-1982) en què col·laborà assíduament.

Per l'altra, la gegantona està dedicada a la memòria de l'arbocenca Teresa Urpí Suriol (l'Arboç, 1905-1996), més coneguda com a "Teresina de la Popular". Fou una gran artesana de les puntes de coixí, activitat que ha donat nom i renom des de temps immemorials a la vila de l'Arboç i per això aquesta gegantona és l'ambaixadora de totes les artesanes del boixet. El vestuari de totes dues figures fou confeccionat per les modistes arbocenques Montserrat Escarrà Rosell i M. Teresa Roquer Bundó.

L'any 2011 es va presentar el ball dels gegantons de l'Arboç. La melodia va ser composta pel reusenc Jaume Aguza Sañé i la coreografia va anar a càrrec de l'arbocenc Ramon Vallverdú Albornà.

Autor/a text: Colla de Gegants i Nans de l'Arboç

Fitxa enviada per: Daniel Porta
Fitxa actualitzada per: Andreu Nogueira Montaña
Darrera actualització: 10/04/2022

Darreres fitxes consultades