Gegants de Cal Fiol de l'Arboç

L'Arboç
Gegants de Cal Fiol de l'Arboç

Autor/a foto: Paco Nogueira García

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms No tenen nom

Mesures Gegant: 2,60 m i 25 kg - geganta: 2,50 m i 25 kg

Any 1816 / recuperats el 2003 i el 2016

Constructor Desconegut / Jordi Grau Martí del Taller el Drac Petit de Terrassa

Entitat Colla de Gegants i Nans de l'Arboç

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Tal com apareix ressenyat a les Notes històriques de la parròquia i vila d'Arbós de mossèn Gaietà Viaplana i Cornet, i segons la tradició, l'any 1816 van comprar una parella de gegants per sortir a la processó de Corpus i per la Festa Major. Aquesta parella se la coneixia popularment com a gegants de cal Fiol perquè la família Fiol fou l'administradora d'aquesta capella.

Com que no es conserva cap document arxivístic que avali aquesta compra de 1816, algun estudi històric ja situa l'origen d'aquests gegants a l'any 1770, quan es té constància, per primer cop, de la presència de gegants a la vila amb motiu de la inauguració de la capella del Santíssim. El 1995 es van localitzar diverses restes disperses a les golfes de la rectoria: el cap de la geganta, la corona i el collaret del gegant i les quatre mans de la parella; malauradament, el cap del gegant no es va trobar.

El 2003 es va decidir recuperar la geganta tenint en compte l'única fotografia que existeix de la parella datada a final del segle xix. Uns anys més tard, el 2016, es va dur a terme la recuperació del gegant. Tot i que el cap del gegant no va arribar a aparèixer, Jordi Grau Martí del Taller el Drac Petit de Terrassa va construir una testa nova prenent com a model la de la geganta i es van aprofitar les dues mans, la corona i el collaret originals.

El gegant porta a les mans dos elements ben simbòlics: la clau de la capella de Sant Antoni Abat i una reproducció de les Notes històriques de la parròquia i vila d'Arbós. Tanmateix, en atenció a la tradició puntaire de l'Arboç, terra de bon vi i de puntes de coixí, la figura també llueix un medalló en què hi ha inserit una punta de coixí que reprodueix la façana de l'antiga capella de Sant Antoni Abat. A més, la geganta du un mocador fet de punta de coixí regalat, en el seu moment, per Montserrat Escarrà Rosell que junt amb M. Teresa Roquer Bundó confeccionaren els vestits de la parella.

Els gegants de cal Fiol tenen el seu propi ball estrenat el 2016. Es tracta d'una havanera composta pel reusenc Jaume Aguza Sañé i coreografiada per l'arbocenc Ramon Vallverdú Albornà.

D'aquesta manera, la vila de l'Arboç ja torna a tenir la primitiva parella de gegants de què va disposar durant els primers anys del segle xix. És per això que les restes d'aquests gegants, sigui com sigui, assoleixen la condició de bicentenàries amb escreix i estan considerades unes de les peces més antigues del món geganter a Catalunya.

 

Autor/a text: Colla de Gegants i Nans de l'Arboç

Fitxa enviada per: Andreu Nogueira Montaña

Darreres fitxes consultades