Gegants vells de la Casa de la Caritat de Barcelona o del Carnaval

Barcelona
Gegants vells de la Casa de la Caritat de Barcelona o del Carnaval

Autor/a foto: Martí Sentís

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Rodanxó i Rodanxona

Mesures gegant: 3,55m, geganta: 3.30m

Any 1859

Constructor Desconegut

Entitat Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

En Rodanxó i la Rodanxona són els Gegants vells de la Casa de la Caritat o del Carnestoltes. Pertanyen a la Diputació de Barcelona, encara que els té cedits a la Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella.

La parella de gegants data de mitjan segle XIX i fou la primera que es construí amb una finalitat exclusivament lúdica, festiva i laica. La primera aparició pública de què tenim constància correspon a les festes del Carnestoltes del 1859, quan pertanyien a la Societat Carnavalesca del Born.

L’any 1872, la Societat es va dissoldre i els gegants van ser cedits al soci Joan Riera. Finalment, el 1891 la família Riera els donà a la Casa de la Caritat  perquè en poguessin gaudir els nens orfes. A partir d’aleshores, en Rodanxó i la Rodanxona participaren en tota mena de celebracions a la ciutat, especialment a la processó de Corpus de la Casa de la Caritat. El 1918, els Gegants vells de la Casa de la Caritat van ser desats al magatzem de la institució, pel mal estat de conservació en què es trobaven, i van ser substituïts pels gegants Nous de la Casa de la Caritat.

Després de molts anys tancats, el 1987 la Diputació de Barcelona va decidir de recuperar-los. Se’n va encarregar la restauració al mestre imatger Domènec Umbert però degut al mal estat de les figures se'n van fer unes rèpliques. Aquestes se cediren al Museu Tèxtil del Terrassa, que els va fer sortir unes quantes vegades, però ben aviat tornaren a quedar arraconats. Els caps originals van quedar abandonats fins al 2019, quan s'exposaren al Palau de la Virreina en motiu del 160è aniversari de les figures.

El 1997 es recuperaren els gegants definitivament i des d’aleshores se n’ocupa la Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella. L'any 2001 se'ls torna a donar el paper de gegants de Carnestoltes i per l'ocasió van estrenar vestits amb colors més vistosos i antifaços per recalcar el seu esperit carnavalesc.

Actualment només surten per l'Arribo del Rei Carnestoltes i la Taronjada del carnaval barceloní. Així mateix, participen de tant en tant en mostres de gegants centenaris o en actes singulars. Quan no surten, els Gegants vells de la Casa de la Caritat es poden visitar al Palau de la Virreina, on són exposats permanentment.

Autor/a text: Pau Garcia

Fitxa enviada per: Pau Garcia
Fitxa actualitzada per: Martí Sentís
Darrera actualització: 13/09/2021

Darreres fitxes consultades