Gegants de la Pedrera de Barcelona

Barcelona
Gegants de la Pedrera de Barcelona

Autor/a foto: Santi Martínez

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Rei Gaudí, Reina Pedrera, Forjat i Badalot

Mesures Rei: 4.20m, Reina: 4,05m, Forjat: 3.80m, Badalot 3.85m

Any 1998

Constructor Toni Mujal

Entitat Associació d'Amics i Amigues dels Gegants de la Pedrera

Més informació

El rei Gaudí i la reina Pedrera són els gegants reis que encapçalen la comparsa de la Casa Milà, tenen aparença gaudiniana i porten vestits elegants, amb elements naturals, complementats amb trencadís i més elements simbòlics de l’obra del mestre. En Badalot i en Forjat són uns gegants que neixen per defensar el rei Gaudí i la reina Pedrera, per això representen guerrers preparats per a lluitar: en Badalot porta una porra llarga amb punxes i en Forjat té un drac alat en forma de ceptre que és a punt d’atacar. com ara cloïsses o fruites. Són unes figures de fesomia gaudiniana que porten al·legories de la mar i la muntanya, com ara reixes de pescar, gotims de raïm o petxines.

Per saber la història d'aquests gegants hem de recular fins l'any 1998, quan l’Obra Social de la Caixa de Catalunya va voler encarregar la construcció d'un conjunt de figures per a la inauguració de l'edifici després de la seva restauració i que representessin la Casa Milà, en esdeveniments culturals i festius.

I tal dit, tal fet. La comparsa, formada pels reis, els guerrers i dos nans, va ser construïda pel mestre geganter Toni Mujal. El 1998 es van estrenar en el marc de la festa de restauració de la Pedrera. Les figures, aleshores, van començar a participar en cercaviles i trobades, tant del barri com de tota la ciutat, sobretot les festes de la Mercè i les de Santa Eulàlia.

L'any 2002, en motiu de l'any Gaudí, va néixer la gegantona Crespinella, que representa una torre de la Sagrada Família i és la gegantona de la Coordinadora de Geganters de Barcelona i s'afegeix al consell.

L’any 2011, després d’estar tancats més de sis anys, els gegants tornen a veure la llum restaurats i amb nous vestits gràcies a que la Fundació Catalunya Caixa els va cedir a la Coordinadora de Geganters, que s'encarregaria de treure’ls i fer-los ballar en festes populars, de custodiar-los i de fer-ne el manteniment. 

Des del 2019 els gegants i nans de la Pedrera tenen colla pròpia, i depenen d'aquesta nova entitat.Quan no surten, es troben exposats permanentment a la seu del Districte Municipal de l’Eixample.

Els Gegants de la Pedrera tenen ball propi. En va fer la música Joan Amargós i la coreografia, Abel Plana, Maurici Arias, Josep Maria Blanes, Miquel Burgès i Nicolás Alonso, membres de la junta de la Coordinadora de Geganters de Barcelona.

Autor/a text: Pau Garcia

Fitxa enviada per: Pau Garcia

Darreres fitxes consultades