Gegants Vells de La Patum de Berga

Berga
Gegants Vells de La Patum de Berga

Autor/a foto: cedida Geganters de La Patum

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Gegant Vell i Geganta Vella

Mesures gegant: 3,29m i 90,5kg, geganta: 3,19m i 93kg

Any 1866

Constructor Josep Clerch i Munt

Entitat Gegants de La Patum / Ajuntament de Berga

Més informació

Els Gegants que participen en La Patum són dues parelles; coneguts popularment com els Nous i els Vells. Es tracta de quatre figures de dimensions i pesos considerables, de quatre metres d’alçada i els cent quilos de pes cada una, que van vestits de sarraïns i que executen una airosa dansa a temps de vals.
 
La primera referència que existeix a Berga sobre aquests alts personatges es remunta al 1472, any en què surt citat en un inventari un “pali blau, qui és de Sant Christòfol ab sa camisa”. Aquesta “camisa” vinculada a un Sant Cristòfol es refereix, amb tota seguretat, al tipus de robes llargues, talars, que portaven les primitives escenificacions d’aquest sant en les processons del Corpus medieval per tal de dissimular les xanques que acabaven convertint un simple home en un gegant. Aquests homes muntats damunt de xanques donaren  pas, amb el transcurs dels anys, als Gegants festius actuals.
 
Així, doncs, podem afirmar que a mitjan segle XV una d’aquestes representacions desfilava a la Processó del Corpus de Berga. Amb això ens trobem davant una de les referències més antigues conegudes a Espanya d’aquest tipus d’escenificacions hagiogràfiques relacionades amb les antigues processons del Corpus.
 
Després d’aquest element precursor dels Gegants a Berga, la següent notícia documental que cita explícitament un Gegant és datada l’any 1695, i es troba en una relació de despeses de les festes d’aquell any. Malgrat tot, però, l’aparició dels Gegants de cartró pedra a La Patum ha de ser un xic anterior, entre els anys 1662 i 1694, període del qual no s’ha conservat la documentació municipal.
 
L’any 1704, aquests Gegants patiren una reparació important (canvi de vestits, restauració dels cossos i els braços del Gegant, pintura de les mans i les cares, etc.), cosa que corrobora que no podien tenir només nou anys. Aquests Gegants es conservaren fins a l’any 1867, quan foren retirats a causa del seu mal estat i de l’enorme pes que tenien.
 
L’any anterior, el 1866, s’incorporaren a La Patum els actuals Gegants Vells. Malgrat que actualment van vestits de nobles sarraïns, en estrenar-se no hi anaven pas. Fou segurament el 1876, seguint les modes imperants arreu de l’Estat després de la victòria espanyola a la Guerra d’Àfrica, quan s’abillaren els Gegants amb aquest caràcter moresc.
 
Per saber-ne més: Història dels Gegants de Berga d’Albert Rumbo. Premi Pere Tomic d’Història 1995.

Autor/a text: Geganters de La Patum

Fitxa enviada per: Geganters de La Patum

Darreres fitxes consultades