Gegants Bizantins de Caldes de Malavella

Caldes de Malavella
Gegants Bizantins de Caldes de Malavella

Autor/a foto: Colla Gegantera de Caldes de Malavella

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Justinià i Teodòsia

Mesures gegant: 3.45m i geganta 3.45m

Any 1962

Constructor Joaquim Pla i Dalmau, Sr.Joan Castells, Sr.Ramon Boix i Sra.Anna Donato

Entitat Ajuntament de Caldes de Malavella

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Caldes de Malavella encarrega a l'impressor i llibreter gironí Joaquim Pla i Dalmau, bon coneixedor del món del folklore català, les tradicions i la cultura popular i, alhora, estretament lligat a la nostra població. Joaquim Pla i Dalmau es va oferir de forma entusiasta i desinteressadament a portar endavant un projecte de construcció de la primera parella de gegants del poble de les aigües. D'aquesta manera va confeccionar primer una memòria de com havia de ser la parella, datada del 24 de setembre de 1961. 
Amb motiu del Corpus Christi es celebra l'any 1962 l'arribada dels Gegants Bizantins a Caldes de Malavella. 
Va decidir crear una parella de Gegants Bizantins perquè a la història de Caldes hi ha dos moments sobresortints: l'època romana i l'època medieval.

"Podíem haver projectat uns gegants romans o uns gegants de l'edat mitjana. Cada solució ens semblava que quedava en deute amb l'altra època. I hem escollit una solució intermitja. Una solució eclèctica que, a l'ensems, lliga una època amb l'altra i que amb tota probabilitat històrica, també té un gran valor per a Caldes. Ens referim a l'època de transició entre l'imperi romà i la vinguda dels visigots: l'època bizantina."

"Confessem, a més, que el fer uns gegants bizantins ens ha fet certa il·lusió per la riquesa dels vestits d'aquell temps i per la indiscutible influència que aquell imperi tingué a Catalunya i en el dret català, que encara avui és el fonament de l'estructuració de la pagesia caldenca."

La parella de gegants que us oferim podrien ésser, tanmateix, Justinià i Teodòsia. Caldes es pot sentir molt ben representada per un rei que ja va resoldre molts dels problemes legals de les aigües subterrànies. 

Justinià i Teodòsia només dansen tres cops l'any, aquests són per la Festa Major, la tradicional Trobada de Gegants i el Ball d'Espelmes. 

Autor/a text: Colla Gegantera de Caldes de Malavella

Fitxa enviada per: Raquel Pujol
Fitxa actualitzada per: Colla Gegantera de Caldes de Malavella
Darrera actualització: 26/11/2021

Darreres fitxes consultades