Gegantons de la ciutat de Valls

Valls
Gegantons de la ciutat de Valls

Autor/a foto: Oriol Giraldos

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Lladrefaves i Gegantona

Mesures -

Any Entre 1764 i 1869, ell i 1951 ella

Constructor Lluís Bonifàs (ell) i El Ingenio (ella)

Entitat Ajuntament de Valls

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Pel que fa a la parella de gegantons negres, formada pel Lladrefaves i la Gegantona, cal ressaltar que el Lladrefaves és un gegantó de mig cos per sota del qual es veuen les cames del portador. La morfologia de mig cos és un dels indicadors que vincula la peça amb els gegantons més primitius que realitzaven funcions d'obrir pas a imatgeria més complexa i de majors dimensions tant gegants com bestiari.

Segons la tradició oral, el bust del Lladrefaves és el que esculpí el 1764 el reconegut escultor barroc Lluís Bonifàs i Massó per unes rogatives documentades per demanar a la Mare de Déu del Lledó l'ajut de la pluja. Aquest gegantó és dels pocs supervivents amb la primitiva estructura dels gegants sense faldilles. Les proves tècniques i científiques realitzades l'any 2014 per l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona garanteixen que la figura es remunta almenys a l'any 1840. Fou construït en el bust amb cartró pedra sobre una base inferior de fusta i les seves mans són de fusta.

El gegantó Lladrefaves es casaria durant les Decennals del 1951 amb la gegantona negra. L’any 2015 es va renovar la indumentària de la parella, dissenyada i confeccionada per l’escenògraf vilafranquí Amadeu Ferré.

Autor/a text: Unió d'anelles de la Flama

Fitxa enviada per: Martí Sentís
Fitxa actualitzada per: Oriol Giraldos
Darrera actualització: 08/05/2022

Darreres fitxes consultades