Gegants Vells de Molins de Rei
Molins de ReiAutor/a foto: Miquel Burgès
Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com
Informació dels gegants
Noms Miquel i Montserrat
Mesures 3,30m
Any 1913
Constructor El Ingenio (Barcelona)
Entitat Colla Gegantera de Molins de Rei / Ajuntament de Molins de Rei
Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya
Més informació
Després de la victòria electoral de la Lliga i amb la voluntat de catalanitzar la vila, l’Ajuntament de Molins de Rei lloga per la Festa Major de 1912 uns gegants. L’acceptació és tal que es decideix adquirir un gegants propis per la Festa Major de 1913. Les figures són adquirides a El Ingenio de Barcelona i els primers vestits són elaborats a la pròpia vila. Com a dada curiosa indicar que el gegant s’estrenà amb barret de copa, canviant a la barretina l’any 1915.
Representen un bon hereu i una rica pubilla. Són pare i filla en el dia dels esponsals d’ella, d’aquí que sovint es digui que el pergamí d’ell correspon als capítols matrimonials.
Les seves sortides habituals eren per la processó de Corpus, fins que aquesta es deixà de celebrar al 1967, i per Festa Major, tenint el dia gran el 29 de setembre, dia de Sant Miquel. Fora vila, els anys 1919 i 1920 surten a Torredembarra, mentre que a la dècada dels 50 i 60 es converteixen en una de les parelles habituals de les Festes de la Mercè barcelonines. L’any 1950 participen del Concurs Provincial de Gegants de Terrassa, on guanyen els premis al Ball i al Mèrit escultòric. Puntualment també realitzaren sortides fora vila a poblacions com Rubí, Granollers o Sant Boi de Llobregat, entre d’altres.
Les terribles riuades que patí Molins de Rei al setembre de l’any 1962 afectaren de ple els Gegants, guardats als soterranis del Mercat Municipal. Malgrat que semblava que quedarien inservibles, el clam popular aconseguí que finalment fossin restaurats a El Ingenio i tornessin a ballar pels carrers de la vila pel Corpus de 1963. Aquell mateix any, per Festa Major, per tal de commemorar els seus primers 50 anys de vida, s’organitza el primer encontre de gegants a Molins de Rei amb quatre parelles convidades.
L’arribada de la democràcia provoca que els geganters deixin de cobrar per treure les figures i sorgeixi l’associació de la Colla Gegantera per dur-ne la seva gestió. Els Gegants comencen a sortir cada cop més i més lluny de la vila i a partir de l’any 1985 es comença a organitzar cada any per Festa Major una trobada de gegants i capgrossos amb el tornavisita.
L’any 1988, coincidint amb els 75 anys dels gegants, Molins de Rei acull la 4a Ciutat Gegantera de Catalunya i estrena una nova parella de gegants, en Bernat i la Candalera, els quals es converteixen a partir d’aleshores en els encarregats de representar Molins de Rei fora vila. Aquesta voluntat de conservar els Gegants Vells farà que entre 1988 i 2013 els Gegants Vells de Molins de Rei solament sortissin en una ocasió fora vila, per l’apadrinament dels Gegants de Castellbisbal l’any 1994, si bé han mantingut la seva presència i protagonisme a la tradicional cercavila de Sant Miquel el 29 de setembre, on te lloc la Ballada dels Gegants davant l’alcalde, i a la Trobada de gegants i capgrossos de Festa Major.
Entre d’altres actes, per la Festa Major de 2013 es va celebrar el seu centenari amb una trobada gegantera que aplegà unes 65 colles i una mostra de balls amb gegants emblemàtics del país. A més a més, es dotà a les figures de noves joies confeccionades en plata pel joier molinenc Josep Martínez.
El seu actual vestuari data de 1986, si bé està prevista la seva renovació pel setembre de 2022. L’actual aspecte de pintura és obra de Jordi Grau.
El seu ball solemne és “Miquel i Montserrat”, que es realitza davant de l’alcalde de Molins de Rei, inclús quan aquest es realitza fora de la vila. Aquest ball va ser compost per Josep Maria Roglán l’any 1986, si bé actualment es toca amb l’arranjament de Magí Canyelles, mentre que la coreografia que actualment es balla és de Jaume Coma i Miquel Burgès.
Des de l’any 2013 compten amb un ball propi a quatre que ballen conjuntament amb els Gegants Nous, “Energia i Experiència”, compost per Magí Canyelles i coreografia de Miquel Burgès.
Un tercer ball propi, que també ballen indistintament els Gegants Nous, és “Aires de Festa”, compost l’any 2018 per Marta Pujadas i coreografia de Miquel Burgès.
Autor/a text: Ricard Vinyets (Colla Gegantera de Molins de Rei)
Fitxa actualitzada per: Miquel Burgès
Darrera actualització: 13/09/2022