Gegants Nous de Molins de Rei

Molins de Rei
Gegants Nous de Molins de Rei

Autor/a foto: Miquel Burgès

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Bernat i Candelera

Mesures 3,80m

Any 1988

Constructor Taller Sarandaca

Entitat Colla Gegantera de Molins de Rei / Ajuntament de Molins de Rei

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Els Gegants Nous de Molins de Rei s’estrenen en el marc de la 4a Ciutat Gegantera de Catalunya celebrada a Molins de Rei l’any 1988, on són apadrinats pels Gegants de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, Treball i Cultura.

Les figures van ser elaborades al taller Sarandaca de Granollers i vestides originalment per Josepa Bacarisas i Josep Casajoana a imatge i semblança del vestuari dels Gegants Vells de la vila. Han estat restaurats en diverses ocasions i la seva pintura actual és obra de Jordi Grau. L’any 2017 se’ls hi renoven els vestits buscant una major autenticitat històrica amb el vestuari que podria haver lluït una família benestant molinenca a cavall entre els segle XVII i XVIII, un nou vestuari dissenyat per l’indumentarista Pau Fernàndez i elaborat per la modista molinenca Eva Mula. Tenen la particularitat de que les seves joies estan elaborades artesanalment en plata pel joier molinenc Josep Martínez.

Des de la seva estrena han esdevingut la parella que ha representat Molins de Rei a la pràctica totalitat de sortides geganteres fora vila, amb la clara voluntat de preservar així els Gegants Vells de la vila. Els Gegants Nous molinencs han voltant arreu del Principat i, fins i tot, viatjat en diverses ocasions al País Basc, Navarra, Aragó, Balears, Catalunya Nord o Andorra,  així com a Lorca l’any 1994 i a Lille l’any 2004. En ocasions molt especials ho han fet acompanyats dels Gegants Vells, si bé aquest fet és poc habitual i a actes singulars com a Santa Maria del Mar a Barcelona, Vilafranca del Penedès o Vilanova i la Geltrú .

Des de l’any 2017 tenen el seu ball propi, el “Pasdoble d’en Bernat i la Candelera”, composat per Jaume Cuartero i coreografiat per Miquel Burgès. També compten des del 2013 amb un ball propi conjunt amb els Gegants Vells, “Energia i experiència”, composat per Magí Canyelles i coreografiat per Miquel Burgès.  

Autor/a text: Ricard Vinyets (Colla Gegantera de Molins de Rei)

Fitxa enviada per: Xavier
Fitxa actualitzada per: Ricard Vinyets
Darrera actualització: 12/03/2022

Darreres fitxes consultades