Gegants Nous de Vilobí d'Onyar

Vilobí d'Onyar
Gegants Nous de Vilobí d'Onyar

Autor/a foto: Jordi Turon

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Sol i Lluna

Mesures gegant: 3,65m, geganta: 3,8m

Any 1993

Constructor Taller Ventura&Hosta

Entitat Ajuntament de Vilobí d'Onyar, Salitja i Sant Dalmai

Més informació

Aquests gegants representen el dia i la nit. Són els elements indispensables per la vida i el conreu. Aquests gegants rendeixen homenatge a una de les activitats principals del poble de Vilobí d'Onyar com l'agricultura. Per això són coneguts com el senyor Sol i la senyora Lluna.

Ell, és un senyor elegant que va vestit amb camisa, armilla i americana, i a la mà hi porta un llumí. Pesa 41 quilos i mesura 3,65 metres d'alçada. I ella, és la seva esposa, vestida de blau amb una capa i mocador d'estrelles, i a la mà hi porta un ram de flors. Pesa quilos i mesura 3,8 metres d'alçada.

Aquests gegants van néixer a través d'una iniciativa de la colla gegantera de Vilobí d'Onyar l'any 1993, ja que els gegants estaven molt malmesos i eren pesats de portar, es va decidir construir uns gegants nous, més agradables estèticament i més resistents.

La primera idea dels nous gegants, va sortir del disseny del vilobinenc Jordi Pujol i Coll. En el dibuix hi veiem els gegants actuals. Pujol, va afegir la peculiaritat que la geganta fos més alta que el gegant, en referència a El Quixot i Sancho Panza. Traslladat al fet que la Lluna seria El Quixot i el Sol en Sancho Panza. La Lluna és molt més idealista com El Quixot, i està lligada al món de la nit, i el Sol tocant de peus a terra i lligat a la collita com Sancho Panza.

Van ser construïts l'any 1993 al taller Ventura&Hosta de Navata, a l'Alt Empordà, i van tenir un cost de vuitectes setze mil pessetes.

Van ser estrenats el 22 de maig del mateix any en una cercavila pels carrers del poble, i van ser apadrinats pels gegants de Bescanó i Riudarenes. L'endemà de l'estrena, van ser traslladats a la vila veïna de Bescanó amb motiu de la primera Vila Gegantera de les Comarques Gironines.

Al llarg del temps els gegants han fet grans cercaviles com les de les festes de la Mercè l'any 1994, la ciutat gegantera a Vic l'any 1999, la cercavila a Quesada, poble de la província de Jaén. I també, van participar en la tercera vila gegantera de les comarques gironines celebrada al poble de Vilobí d'Onyar l'any 1995.

També, han estat padrins dels gegants Esteve i Roser de Riudellots de la selva l'any 1995 O els gegants Elionardis i Ricarda de Les Preses l'any 1996.

Al llarg del temps se'ls hi han afegit diferents figures d'imatgeria, com la seva filla l'Estrella, el Drac de la Crosa, o el Solet.

Autor/a text: Màrius Turon

Fitxa enviada per: Màrius Turon Puigvert
Fitxa actualitzada per: Màrius Turon Puigvert
Darrera actualització: 19/11/2023

Darreres fitxes consultades