Gegants Nous de Sant Julià de Cerdanyola

Sant Julià de Cerdanyola
Gegants Nous de Sant Julià de Cerdanyola

Autor/a foto: Marc Llamas i Devesa

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Galderic i Roseta

Mesures Gegant: 3,70 m, Geganta: 3,60 m

Any 1990

Constructor Manel Casserras i Boix

Entitat Colla de Gegants i Grallers de Sant Julià de Cerdanyola

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Els primers gegants que va tenir Sant Julià de Cerdanyola foren En Julià i Na Bassilissa -en honor als sants patrons locals- foren construïts l'any 1986, de forma casolana, per veïns del poble. Degut al seu mal estat de conservació i les dificultats tècniques, la parella fou retirada pocs anys després. 

El 1990 s'estrenaren els actuals gegants cerdanyolencs, En Galderic i Na Roseta, obra de l'escultor solsoní Manel Casserras i Boix. A través d'una consulta popular es va acordar decidir què haurien de representar les noves figures, en aquest cas una parella de segadors, en homenatge a aquesta activitat tan arrelada al poble. 

En Galderic deu el seu nom al que s'ha considerat tradicionalment el patró de la pagesia catalana, Sant Galderic o Galdric. Aquest, però, fou suplantat per Sant Isidre, una imposició més de la monarquia espanyola, a partir del Decreto de Nueva Planta (1716). Els atributs del gegant (el volant, l'esclopet de segador i un ramell d'espigues de blat) també ens recorden el seu significat. 

Na Roseta representa una jove pagesa vestida amb  gipó, mantellina, davantal i faldilla guarnida amb estampats de flors. 

Autor/a text: Marc Llamas i Devesa

Fitxa enviada per: Marc Llamas i Devesa

Darreres fitxes consultades