Gegants de Torrelavit

Torrelavit
Gegants de Torrelavit

Autor/a foto: Miquel Respall

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Marçal i Maria

Mesures gegant 4.00m, geganta 4.00m

Any 1992

Constructor Mercè Gost, Montse Mateu i Roser Vallverdú

Entitat Ajuntament de Torrelavit

Més informació

Els gegants de Torrelavit són en Marçal i la Maria, en honor als sants als quals es van dedicar les dues esglésies de Torrelavit: Sant Marçal de Terrassola i Santa Maria de Lavit.

Van ser construïts a Sant Sadurní d'Anoia l'any 1992 per Mercè Gost (titellaire) i Montse Mateu (dissenyadora). Els caps modelats per les artistes van ser col·locats damunt d'un cos de fibra de vidre que alhora va col·locat sobre un bastiment de fusta. En total el seu pes està al voltant dels 60-70 quilos i la seva alçada ronda els 4 metres.

Van ser batejats a l'església de Santa Maria de Lavit el 15 d'agost de 1992, apadrinats pels gegants de Sant Sadurní d'Anoia.

El vestuari dels gegants es va inspirar en el tipus de roba que portaven els senyors penedesencs del s. XIX. En Marçal havia de portar barret de copa, però, finalment, es va descartar per una qüestió d'alçada.

Actualment, els gegants participen activament a les festes del poble com a la festa major d'estiu i d'hivern, també participen en la gotimada, la festa de la verema on els geganters de Torrelavit són els organitzadors de la tradicional trobada de gegants, on participen colles geganteres de tot Catalunya, aquesta festa celebrada l'últim cap de setmana de setembre. Els gegants participen en una cercavila per tot el poble on quan arriben a l'ajuntament es fa la presentació de l'hereu i la pubilla, seguidament la cercavila continua pels carrers principals del poble fins a l'església de sant Marçal on l'hereu i la pubilla participen en la tradicional aixafada de raïm i tots els gegants fan una ballada conjunta.

Autor/a text: Jaume Vallverdu Saez

Fitxa enviada per: Cati Morell
Fitxa actualitzada per: Jaume Vallverdu Saez
Darrera actualització: 06/02/2024

Darreres fitxes consultades