Gegants de Sant Sadurní d'Anoia

Sant Sadurní d'Anoia
Gegants de Sant Sadurní d'Anoia

Autor/a foto: Miquel Respall

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Ferran i Isabel

Mesures 3,85m amb corones i 40kg ambdós

Any 1941

Constructor Taller el Ingenio

Entitat Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Més informació

Aquests gegants, construïts pel taller El Ingenio de barcelona, es van estrenar l'any 1941. Són gegants d'un motlle que va produir nombroses parelles de gegants, i pert això tenen "bessones" en moltes poblacions de Catalunya, si bé es diferencien pels vestits, barbes, corones, etc. Cap a l'any 1945 els van fer uns vestits nous, de reis: és en aquest moment que els gegants incorporen les capes i les corones i reben el nom de Ferran i Isabel, és a dir, els Reis Catòlics, tot i que aquests noms no es feien servir gaire i fins i tot eren desconeguts per la població, i gairebé tothom els deia el Gegant i la Geganta. 

Els gegants participaven en cercaviles locals per Corpus, Fires i Festes (setembre) i Festa Major (novembre) i els portaven treballadors municipals o gent contractada per a l'ocasió. 

L'any 1982 aquests gegants van participar en la cerimònia inaugural de Mundial de futbol. És en aquest moment que es constitueix una primera colla de geganters. Va ser a partir d'aquest moment que els gegants van participar en trobades i actuacions fora de Sant Sadurní, i com que en aquests actes sovint s'havia de presentar una fitxa dels gegants on es demanava el nom, que es va recuperar l'ús dels noms Ferran i Isabel que els hi havia posat en els primers anys del franquisme. 

Aquests gegants van canviar de vestit els anys 1984 i 2017, mantenint sempre un vestit de reis. El gegant i la geganta van patir una remodelació l'any del seu 75é aniversari, ja que en aquell moment estaven molt malmesos. Les estructures inferiors O cavallets encara eren els originals i això feia patir als seus portadors. Posteriorment al 2022 han sigut retocats de cara.

Autor/a text: Antoni Romeu

Fitxa enviada per: Martí Sentís
Fitxa actualitzada per: Carles Valls Colomer
Darrera actualització: 14/05/2024

Darreres fitxes consultades