Gegants de Sant Llorenç de Morunys

Sant Llorenç de Morunys
Gegants de Sant Llorenç de Morunys

Autor/a foto: Marcel Canal

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Llorenç dels Piteus, Lleïr dels Calots i Serni de les Planelles

Mesures -

Any 1990

Constructor Manel Casserras Boix

Entitat Colla Gegantera els Tres Savis Piteus

Més informació

Els tres gegants de Sant Llorenç de Morunys corresponen a la llegenda de Jacint Verdaguer; "Els Tres Savis Prudents dels Piteus".

La popular rondalla explica com tres homes provinents de la muntanya van emprendre el camí de Sant Llorenç de Morunys fins a Manresa per anar a fira. Abans d'arribar però, els tres homes van parar a un hostal al camí de Berga i es presentaren allí amb el mot de "Tres Savis Prudents dels Piteus". Aquesta presentació feu riure als hostalers de la casa i decidiren provar llur saviesa. Així doncs els hostalers colocaren un armari just a la part de la finestra de l'habitació on dormirien els tres homes. Els tres savis cansats del viatge decidiren anar a dormir per emprendre de nou a l'endemà el seu camí. Cansats però de dormir es van anar aixecant els tres un per un en diferents instants de la nit i el dia comprovant si ja era clar per seguir de nou amb el seu camí. De sobte descobrien que havien estat dormint més del compte i que per culpa de l'engany dels hostalers no podrien arribar a fira, ja s'havia fet massa tard. De totes formes els donaren un bon esmorzar als tres homes i no volent marxar sense les mans buides compraren una carbassa de les moltes que tenien els hostalers a fora l'hostal. Això sí, els dos hostalers els veneren aquest a carbassa com a un ou d'euga ja que inicialment els tres homes tenien previst comprar una euga. Seguiren creient les mentides dels hostalers i marxaren contents amb el suposat ou d'euga. Durant el camí el savi que portava la carbassa va entrebancar i la carbassa va caure rodolant cap a uns arbustos del camí d'on ells sortí una petita llebre, així doncs els tres homes creien que aquesta petita llebre era l'euga i que havia sortit de la carbassa. Decebuts per haver perdut valuosa compra per ells tornaren al poble amb les mans buides.

Actualment els gegants de Sant Llorenç de Morunys surten al carrer durant la Festa Major i durant la Fira D'ous D'euga. Actualment poques vegades se'ls ha pogut veure fora del municipi. S'ha de destacar que l'any 2021 varen estrenar vestits nous i restauració que els va renovar després de més de 30 anys de la seva estrena. El 2015 celebraren els seus 25 anys. A més l'any 2010 s'edità un conte infantil que recull la popular rondalla dels Tres Savis de Jacint Verdaguer i que va servir per donar a conèixer la llegenda als més petits. A més dels tres gegants el municipi compta amb una gegantona, representant a l'hostalera i un conjunt de quatre capgrossos. 

Autor/a text: Marcel Canal

Fitxa enviada per: Marcel Canal

Darreres fitxes consultades