Gegants de Ripollet

Ripollet
Gegants de Ripollet

Autor/a foto: Gerard Giménez Manrique

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Pere i Elisenda

Mesures Pere 3,85 i Elisenda 3,70

Any 1990

Constructor Manel Casserras i Boix

Entitat Comissió Ripolletenca d'Activitats Culturals

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Els Gegants de Ripollet representen un matrimoni medieval.

En Pere de Ripollet va ser un Jutge en els origens històrics de la nostra vila que va excel.lir per la defensa de la justícia, tan malmesa en aquells anys difícils de l'Alta Edat mitjana. Entre els anys 1178 i 1180 Pere de Ripollet administrà justícia a la comarca del Vallès. La seva actuació ha deixat una presència notable en la documentació d’aquells temps. Va actuar en plets en els quals un dels litigants era el propi Rei i Comte de Barcelona Alfons el Cast. El nom del Jutge Pere de Ripollet apareix al costat d’altres jutges de l’època, com Bernat d’Anglesola, Guerau de Jorba i Berenguer de Boixadors, entre d’altres. Per totes aquestes raons en Pere de Ripollet ha passat a ocupar un lloc d’honor en la nostra vida ciutadana en forma de Gegamt.

L'Elisenda de Ripollet simbolitza totes les dones que al llarg de l’Edat Mitjana han estat condemnades al silenci en els documents històrics. En els segles XII i XIII Elisenda va ser un del noms de moda. D'altra banda, a la comarca del Vallès hi hagué una dona, l'Elisenda de Montcada, que tingué un paper molt important en la història de Catalunya i, per això, l’hem triat per a la nostra geganta. L'Elisenda de Ripollet, recuperada de l’oblit, és el nostre reconeixement de totes les dones, que al llarg del temps, han construït la història.

Van ser estrenats l'any 1990 i apadrinats pels Gegants Vells de Terrassa i els Gegants de la Ciutat de Barcelona.

Autor/a text: Geganters i Grallers de Ripollet.

Fitxa enviada per: Gerard Giménez Manrique
Fitxa actualitzada per: Gerard Giménez Manrique
Darrera actualització: 14/03/2022

Darreres fitxes consultades