Gegant Cabraboc de Ripollet

Ripollet
Gegant Cabraboc de Ripollet

Autor/a foto: Gerard Giménez Manrique

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Cabraboc

Mesures -

Any 2018

Constructor Ramón Aumedes

Entitat Ajuntament de Ripollet

Més informació

En Cabraboc és el Gegant del Carnaval de Ripollet, el nostre Rei Carnestoltes particular.

És el protagonista d'una llegenda carnavalesca que ja va ser registrada per en Joan Amades en el seu "Costumari". Aquesta llegenda narra la història d'un vell i una vella que van anar a dinar al bosc per Carnaval. Allà es van trobar una colla de Dimoniots que ballaven el Ball de Gitanes i, en veure'ls, van començar a empipar-los tot cantant una cançó coneguda com "El tio tio fresco". Enmig de tot l'enrenou, van donar un cop a la cassola a on la vella duia el menjar i hi va sortir un gat que, més tard es va convertir en el Cabraboc un monstre amb dues cares (una de dimoni i una de dona) que, des d'aleshores, regna a Ripollet els dies de Carnaval.

L'actual figura del Cabraboc data de l'any 2018 i és una rèplica millorada de l'original realitzat per la Comissió Ripolletenca d'Activitats Culturals fa uns 40 anys. Cada any, Ripollet dóna inici al seu Carnaval el Dimecres (un dia abans que la majoria de poblacions) tot representant aquesta llegenda, fent ball de Gitanes i penjant en Cabraboc des del balcó de Radio Ripollet tot indicant que ja és Carnaval. El dimecres de cendra es despenja i s'acomiada de la ciutadania fins el Carnaval de l'any seguent.

Autor/a text: Gerard Giménez Manrique

Fitxa enviada per: Gerard Giménez Manrique

Darreres fitxes consultades