Gegants de l'Agrupació Cultural Folklòrica de Sant Feliu de Llobregat

Sant Feliu de Llobregat
Gegants de l'Agrupació Cultural Folklòrica de Sant Feliu de Llobregat

Autor/a foto: Pere Marañon

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Jordi, Montserrat, Laia i Llorenç

Mesures 3,50m

Any 1988

Constructor Josep Cardona

Entitat Agrupació Cultural Folklòrica

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Amb l’Esbart Dansaire al capdavant, l’Agrupació Cultural Folklòrica, l’any 1988 decideix crear ‘’La Festa Berguedana’’ un projecte el qual prenia de model la Patum de Berga. Per a l’ocasió es van encarregar a en Josep Cardona, popularment conegut com en ‘’Nona’’ totes les figures que havien de prendre part en aquella obra teatral. L’Àliga, els Capgrossos, la Mula Guita, els Turcs i Cavallets, i entre molts d’ells, es creen els quatre gegants, en Jordi, la Montserrat, la Laia i en Llorenç. Aquelles figures només havien de ser utilitzades per aquella ocasió tot i que un any més tard, al 1989, és quan es crea la colla gegantera, la mateixa que més de trenta anys després encara continua sent l’encarregada de fer ballar les figures.

En Jordi i la Montserrat es van dissenyar amb el vestuari de ‘’Dansa Galana’’, un ball creat per l’Esbart Verdaguer de Barcelona l’any 1957, inclòs dins el repertori de l’Esbart Dansaire de Sant Feliu. En Llorenç i la Laia, en canvi, duien el vestuari dels balladors del Ball de la Soca, l’arrelat tradicional ball santfeliuenc que balla l’Esbart dansaire any rere any el dilluns de la Segona Pasqua a l’Aplec de la Mare de Déu de la Salut.

Les figures actualment, van abillades tal com ho farien els burgesos i pagesos del Sant Feliu de finals del segle XIX. Es tracta d'un vestuari fet a mida i pensat exclusivament pels quatre gegants; de la mateixa manera que les joies i els accessoris que porten les figures. L’encarregat dels dissenys i confecció de les noves vestidures va anar a càrrec de Marc Udina i de Goreti Puente. Els vestits es van presentar el dia 2 d'octubre de 2021 amb un espectacle a la Plaça Lluís Companys plena de gom a gom com a prèvia a la Festa de Tardor, uns vestits que han causat molt bones sensacions entre els santfeliuencs i santfeliuenques.

Els gegants de l’Agrupació Cultural Folklòrica es poden veure any rere any per les Festes de Primavera, durant la Festa Major de Sant Llorenç, per la Festa de Tardor i per les poblacions d’arreu de Catalunya a ritme dels seus grallers.

Autor/a text: Gegants de l'Agrupació Cultural Folklòrica de Sant Feliu de Llobregat

Fitxa enviada per: Gegants de l'ACF

Darreres fitxes consultades