Gegantons de l'Agrupació Cultural Folklòrica de Sant Feliu de Llobregat

Sant Feliu de Llobregat
Gegantons de l'Agrupació Cultural Folklòrica de Sant Feliu de Llobregat

Autor/a foto: Anna Bermejo

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Banyetes i Rebanyuda

Mesures 2,5m

Any 1988

Constructor Josep Cardona

Entitat Agrupació Cultural Folklòrica

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

L’any 1988, en Josep Cardona “Nona”, l’escultor mataroní vinculat a l’Agrupació Cultural Folklòrica, va crear dos nous gegantons a partir de dos capgrossos. Van néixer, aleshores, en Banyetes i la Rebanyuda, dues figures que representaven dos dimonis de l’infern i que van ser regalats a l’entitat. El gegantó va sortir per primera vegada i, sense la seva parella, al Correfoc de la Festa de Tardor de 1992, per tal d’acompanyar als Diables de l’ACF. Aquest fet va durar poc ja que el gegantó va quedar arraconat junt amb l’antiga Rebanyuda. 

Anys més tard, el 1997 es va fundar una colla gegantera pròpia per l’ACF formada exclusivament per dones, la primera al Baix Llobregat, amb l’objectiu de recuperar la figura del Banyetes. Durant la Festa de Tardor d’aquell mateix any es va presentar oficialment com un gegantó més de Sant Feliu. En el cas de la seva parella, la figura de la Rebanyuda va ser recuperada un any més tard, el 1998. 

En Banyetes és un personatge temut i admirat alhora. Sota la seva cornamenta arrossega el record d’una antiga divinat derrotada, però encara temible. Segons la llegenda, el malvat vell va robar l’anell de la Garsa, però finalment la seva avaricia va ser castigada pels vilatans de Sant Feliu. La Rebanyuda, la seva companya de malifetes, l’acompanya a totes les seves sortides. Totes dues figures pesen 20kg i fan 2,5m d’alçada. Des del 1997 han mantingut el seu aspecte i roba inicial, però l’any 2012 van renovar els vestits ja que amb el pas del temps s’havien malmès. 

Actualment, totes dues figures són de les més populars de l’imaginari festiu tradicional de Sant Feliu. De tant en tant, els infants de la ciutat acompanyen al Banyetes i la Rebanyuda en les seves malifetes. A més, durant l’any se’ls pot veure a les Festes de Primavera i la Festa de Tardor, en la qual interpreten el seu ball tradicional amb música de Marcel·lí Canal, Joan Díez, Oriol Martí i Daniel Suñé.

Autor/a text: Gegants de l'Agrupació Cultural Folklòrica de Sant Feliu de Llobregat

Fitxa enviada per: Bruno López
Fitxa actualitzada per: Gegants de l'ACF
Darrera actualització: 11/03/2022

Darreres fitxes consultades