Gegants de la ciutat de Tàrrega

Tàrrega
Gegants de la ciutat de Tàrrega

Autor/a foto: Miquel Respall

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Eloi i Alba

Mesures Eloi: 3,70 i 60kg, Alba: 3,50 i 50kg

Any 1953 (originals) 2004 (rèpliques)

Constructor Lambert Escaler del Taller el Ingenio (originals) i Agnès Plà (rèpliques)

Entitat Ajuntament de Tàrrega

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

Van ser coneguts originàriament i durant una bona colla d'anys com a Gegants de la Ciutat, concretament amb els noms de Rei i Reina. No va ser fins al 1992 quan se'ls canvia el nom per Eloi i Alba, en homenatge als patrons de la ciutat, i a petició del cap de colla de la Fal·lera Gegantera, Josep Bonet. El canvi de nom de Gegants de la Ciutat per Gegants de l'Ajuntament devia ser gradual, atès que va ser el consistori qui va encarregar-los. Van ser construïts i venuts el 1953 per Lambert Escaler.

Els gegants participaren activament en les festes de la Mercè de Barcelona i fins i tot sortiren acompanyats del gegant del carrer major a un dels seus cartells fins a l'any 1969.

El cap de l'Eloi es va perdre, molt probablement, l'any 1969. El 1970, l'Ajuntament n'encarrega un de nou (actual) a El Ingenio. No se sap la data exacta del nou cap, però sabem que la parella de Gegants de l'Ajuntament no figura a cap foto ni programa de la Festa Major de Tàrrega durant els anys 1970-1974; i no és fins l'any 1975 que en trobem una prova documental. Suposem que el nou cap és de 1974, ja que aquell any l'ajuntament va comprar uns capgrossos nous a El Ingenio. El 2004, Agnès Pla en va fer una reproducció en polièster, guardant els originals en molt bon estat de conservació a l'ajuntament, mentre que els nous són a l'aparador de la colla gegantera.

Autor/a text: Associació Guixanet de Tàrrega

Fitxa enviada per: Martí Sentís

Darreres fitxes consultades