Gegants de Campdevànol

Campdevànol
Gegants de Campdevànol

Autor/a foto: Lluís Pérez Guitart

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Grau i Gala

Mesures gegant:4,40m, geganta: 3,70m

Any gegant: 1996, geganta: 1998

Constructor gegant: Jordi Úrbon, geganta: Helena Portabella

Entitat Geganters i Grallers de Campdevànol

Més informació

Els gegants de Campdevànol són en Grau i la Gala. Son fruït de la creació de la colla de geganters i grallers del municipi l’any 1994. Durant dos anys l’entitat només disposava dels grallers fins que l’any 1996 s’estrenà en Grau, i dos anys més tard la Gala.

Tot va sorgir de l’entussiasme de Sr. Lluís Carrillo que tenia moltes ganes de que a la població hi hagués una parella de gegants. Va engrescar a l’ajuntament, amb la regidoria de cultura ocupada llavors per la Montserrat Pujol, i a constructors del mateix poble perquè l’idea es realitzés. Per tal de que tot arribés a la realitat es va haver de posar en marxa diversos factors per poder veure ballar als gegants per la població. Es van organitzar assajos de grallers, una organització en l’entitat, aprenentatge per portar gegants de part de geganters d’altres colles de la comarca…

La parella de gegants va ser construïda per dos campdevanolencs que van posar tota la il·lusió i temps que tenien: En Jordi Urbón va fer en Grau i l’Helena Portabella construí la Gala. Els vestits van ser cosits a mà per part de l’Assosiació de Dones de Campdevànol. En Grau va ser presentat el 15 de setembre de 1994 i la Gala el 20 de setembre de 1996, tots dos dins dels actes de la festa major de la població. Ambdós apadrinats pels gegants de Ribes de Freser, tot i que la Gala també va estar apadrinada per la resta de gegants de la comarca.

Els dos gegants representen al capdansaire i la batllessa, les dues figures més importants de la dansa de Campdevànol, símbol de la població i anomenada “La Gala de Campdevànol”. D’aquí sorgí el nom de la geganta, escollit per part de l’ajuntament. El nom del gegant va ser posat a votació pels veïns de la població on va guanyar el nom “Grau” per una de les ermites que tenen, Sant Grau.

Els gegants de Campdevànol van ser els amfitrions de la 7ª Vila Gegantera Gironina, celebrada a la població el 29 i 30 de maig de 1999.

Autor/a text: Lluís Pérez Guitart

Fitxa enviada per: Lluís Pérez

Darreres fitxes consultades