Gegants Vells de Ripoll
RipollAutor/a foto: Lluís Pérez Guitart
Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com
Informació dels gegants
Noms Guifré el Pilós i na Guinedell d'Empúries
Mesures gegant: 3.55m geganta: 3.50m
Any 1945
Constructor Lambert Escaler. Casa Paquita de Barcelona
Entitat Gegants i Caperruts de Ripoll
Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya
Més informació
La idea de construir uns gegants per a la vila de Ripoll va sortir de Marià Font. El fet que treballés a l’Ajuntament li va permetre intercanviar opinions amb el que llavors era l’alcalde de la vila de Ripoll, Eusebi Pujol. Així doncs, l’alcalde de Ripoll es féu seva la idea i ho va proposar als companys del Consistori Municipal en sessió plenària. La proposta s’aprovà el 4 d’abril de 1945.
Els gegants es van construir en només quatre mesos i Marià Font en va fer el seguiment del procés constructiu; segurament fou ell qui va suggerir que es construïssin a la Casa Paquita. Els gegants van ser presentats en societat el dia 5 d’agost de 1945, durant les festes de Santa Maria. El programa de la Festa Major deia:
«A la salida de los divinos oficios, en la plaza del Caudillo, disparo de una formidable traca valenciana. Seguidamente, presentación al vecindario, Bendición y primera salida de los gigantes de Ripoll.»
Els primers portadors d’aquests gegants van ser Miquel Prat, Joan Descamps i Joan Marcer. Per portar les figures van rebre 800 pessetes. Aquell dia els gegants de Ripoll van estrenar també unes peces musicals, una marxa i un ballet, obra de Pere Puig i Parés, composta per a flabiol i tamborí. Sembla ser que un tal Estivill va ser qui va tocar per primera vegada les peces el 1945.
Els gegants representen al Comte Guifré el Pilós, comte de Barcelona, Girona, Besalú, el Conflent, Osona, l'Urgell i la Cerdanya. Va acompanyat de la seva muller Guinedell d'Empúries.
Autor/a text: Gegants del Ripollès, Una mirada al futur. Joan Manso