Gegants d'Avià

Avià
Gegants d'Avià

Autor/a foto: Marc Llamas i Devesa

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Serni i Laieta

Mesures gegant: 3,40m , geganta: 3,40m

Any 1989

Constructor Manel Casserras i Boix

Entitat Colla Gegantera d'Avià

Més informació

Amb la voluntat de dinamitzar les festes locals d'Avià i disposar d'uns elements festius propis, un grup de veïns del municipi va prendre la iniciativa i el dia 5 d'agost de 1989 s'estrenaren En Serni i Na Laieta, obra de l'escultor solsoní Manel Casserras i Boix. Poc després de la seva presentació, s'elegiren els seus noms per votació popular.

Respecte al significat dels gegants, es volia representar a una jove parella de pagesos de principis del segle XX que, a més d'homenatjar la pagesia, també recordés la dita local "Avià, sac i ganxo". Aquesta expressió fa referència al fet que, antigament, es recollien branques amb un sac i un ganxo per a tenir combustible durant l'hivern. És per això que En Serni porta un ganxo i un sac a l'espatlla i Na Laieta vesteix amb roba d'abric i duu un cistell amb pinyes per encendre el foc. 

A més de la parella de gegants, la colla d'Avià també compta amb els seus capgrossos i la Temporala, una gegantona creada l'any 2001 en homenatge a la senyora Ramona Suñer i Safont de Cal Temporal (d'aquí el seu renom), declarada "Àvia del Berguedà" pels seus 103 anys. 

Val a dir que, després d'un temps d'inactivitat, la Colla de Gegants d'Avià ha tornat a revifar, començant així una nova etapa. 

Autor/a text: Marc Llamas i Devesa

Fitxa enviada per: Xavier Navarro
Fitxa actualitzada per: Marc Llamas i Devesa
Darrera actualització: 03/05/2024

Darreres fitxes consultades