Gegants d'Almacelles

Almacelles
Gegants d'Almacelles

Autor/a foto: Ajuntament d'Almacelles

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Melcior de Guàrdia i Eulàlia d’Escofet

Mesures -

Any 1963 (originals), 2012 (remodelació)

Constructor Taller El Ingenio (originals), Aragonesa de Fiestas (remodelació)

Entitat Ajuntament d'Almacelles

Més informació

En principi, cal dir-vos que els gegants d’Almacelles es van adquirir a l’empresa El Ingenio e Barcelona el 1963, més concretament el dia 23 de febrer. Eren uns anys en què la Festa de l’Aigua havia adquirit certa relevància i van voler estrenar la Desfilada de Carrosses d’aquell any amb una parella de gegants i mitja dotzena de capgrossos nous de trinca. Els dos gegants eren de catàleg i se’n podien trobar més com ells arreu de Catalunya. Portaven corona de comtes i no se’ls coneixia cap nom en concret. Tot i que per les corones havien de ser comte i comtessa, la gent els coneixia popularment com el Rei i la Reina.

Amb els anys, i les caigudes, les corones es van anar deteriorant fins que a principis dels anys 80, jo crec que seria cap a l’any 1982, ja que segons em diuen encara estava com a alcalde el Sr. Josep Maria Roset. Es remodelen els gegants, se’ls treu les corones, se’ls hi fan nous vestits i se’ls adapten una barretina per a ell i una malla de cap per a ella. Se’ls bategen com a Jordi i Mercè, en clara referència al patró de Catalunya i a la patrona d’Almacelles.

Finalment, la darrera remodelació fou l’any 2012, quan es decideix convertir els antics gegants de la vila en representants de la història del nostre municipi. S’encarrega de la remodelació l’empresa La Zaragozana de Fiestas, qui transforma radicalment l’antic Jordi en Melcior de Guàrdia i Matas, Senyor d’Almacelles i qui es va fer càrrec del renaixement de la vila per intercessió del rei Carles III el 1773; i la Mercè en n’Eulàlia d’Escofet, la seva muller. Es fan uns vestits espectaculars i d’acord amb els canons de l’època de finals del segle XVIII i es treuen les antigues carcasses per unes més lleugeres d’alumini que fan més fàcil el seu transport.

Autor/a text: Ajuntament d'Almacelles

Fitxa enviada per: Ajuntament d'Almacelles

Darreres fitxes consultades