Gegants Xinesos de la Paeria de Lleida

Lleida
Gegants Xinesos de la Paeria de Lleida

Autor/a foto: Ajuntament de Lleida, Regidoria de Cultura

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Gegants Xinesos

Mesures gegant 3,40, geganta 3,40

Any 1946

Constructor Encarregats a la sastreria teatral Casa Paquita de Barcelona. Modelatge atribuït a Lambert Escaler i Milà (Vilafranca del Penedès, 1874 - Barcelona, 1957)

Entitat La Paeria, Ajuntament de Lleida

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

L'origen de la presència de gegants xinesos a la ciutat de Lleida es remunta a les acaballes del segle XIX. La institució de la Santa Infància, la qual dirigia les missions humanitàries i evangelitzadores a la Xina, encarregà la confecció d'una parella de gegantons xinets perquè encapçalessin la processó de la Santa Infància o "dels pendonets". Les figures foren modelades per l'escultor lleidatà Ramon Borràs i Perelló entre els anys 1887 (gegantó) i 1893 (gegantona). La parella tingué una rebuda ben càlida que els consolidà com un dels elements festius i protocolaris més estimats per la ciutadania. Malauradament, els gegantons es perderes quan l'any 1936 fou incenciada la Parròquia de Sant Andreu, on la institució de la Santa Infància hi tenia la seu i s'hi custodiaven les figures.

Els gegants actuals daten de l'any 1946. Foren encarregats per l'Ajuntament en record dels enyorats gegantons Xinets. Van ser estrenats el dia 10 de maig a la Plaça de la Paeria i des d'aquell instant s'incorporarien en el seguici municipal juntament amb els Gegants Romans de la Paeria, fent créixer la nombrosa família fins els nostres dies.

Autor/a text: Àlex Sánchez

Fitxa enviada per: Salvador Sasot Sellart
Fitxa actualitzada per: Àlex Sánchez
Darrera actualització: 05/03/2021

Darreres fitxes consultades