Gegants Reis d'Arenys de Mar
Arenys de MarAutor/a foto: Joaquim Arias Fortuny
Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com
Informació dels gegants
Noms Tallaferro i Flor d'Alba
Mesures Gegant: 3.85 m, Geganta; 3.82 m
Any 1955
Constructor Domènec Umbert a El Ingenio
Entitat Colla Gegantera d'Arenys de Mar
Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya
Més informació
En Tallaferro i na For d'Alba són la representació de l'antiga monarquia catalana, els reis que acostumaven a ser els protagonistes dels contes de principis de segle. Van ser pagats per Josep Pons i Vila i el primer vestuari va ser confeccionat per Miquel Guri. Als anys 80 se'ls va canviar el vestuarim seguint la línia anterior i aquesta vegada va ser fet per Francesc Calopa. Aquests vestits els van portar fins l'any 2015, any del 60è aniversari dels gegants i aquests van ser creats inspirant-se en els models origials, tot i ser bastant més senzills.
Per modelar les cares dels gegants, Domènec Umbert es va inspirar en Grace Kelly per na Flor d'Alba i en Cornel Wilder per en Tallaferro.
Van ser estrenats el 8 de juliol de 1955, vigília de Sant Zenon. Els padrins van ser la Família Robafaves de Mataró i hi van ser presents els gegants del Barri dels Abells de Canet de Mar, els Antics gegants de Calella i la comparsa de capgrossos arenyenca estrrenada l'any 1953: la Fada, el Català, el Tontet, el Mariner, el Nan i la Bruixa (la Bruixa es troba actualment desapareguda)
Els seus noms estan inspirats en els personatges que apareixen al poema èpic Canigó, obra de Jacint Verdeguer. El gegant, de mirada penetrant, rep el nom del compte de Besalú conegut popularment com a Bernat Tallaferro, quedant-se únicament com a Tallaferro i ella, de mirada serena, rep el nom modificat de la reina de les fades Flordeneu ja que a Arenys rarament se n'hi pot trobar, de neu, de manera que se la va anomenar Flor d'Alba.
Tot i que es va pactar amb l'artista-artesà de que serien uns gegants únics, actualment es pot robar una parella que llueixen els mateixos rostres: els gegants vells de Premià de Mar. A més a més, durant la última reobertura del mític taller d'on han sortit moltes de les parelles de gegants de Catalunya i més enllà, El Ingenio, es va construïr per tenir com a model a la botiga un gegant amb el mateix bust que el d'en Tallaferro.
En Tallaferro i na Flor d'Alba han sigut padrins de diferents gegants de poblacions properes com ara: Arenys de Munt (gegants vells Martí i Remei), Canet de Mar (Guillem-Bernat de Montferrer i Agnès de l'Aubó), Vallgorguina (Bernat i Elionor) i els propis gegants d'Arenys de Mar (Roc i Maria (1980) i Elm i Carmeta (1997))
Aquests gegants han participat en diversos actes i han visitat diferens poblacions, països i ciutats tan properes com llunyanes:
El 2001 van visitar Brusel·les en el 70è aniversari del Casal Català
El 1999 van viatjar fins a Maó amb transport públic (en tren fins a Barcelona) i un cop allà van baixar fins al port i van embarcar rumb cap a Menorca.
El 2011 van participar a l'Aplec Internacional organitzat per Adifolk a Budapest.
El 2000 van prendre part de la Manifestació per la Llengua a València.
El 2018 van participar al carnaval de Saint-Pierre-De-Chandieu, un poble prop de Lió on s'hi van estar un cap de setmana.
Des de finals dels anys 70 que participen a les Fires de Sant Narcís de Girona de manera que ja s'ha convertit en una cita anual obligatòria.
Als anys 80 van visitar Castres, Occitània
En diverses ocasions han visitat la vila agermanada d'Auterive.
L'any 1999 van ser els convidats de la Família Robafaves a la Postal de les Santes.
Autor/a text: Oriol Colomer Arias