Gegants Nuvis d'Arenys de Mar

Arenys de Mar
Gegants Nuvis d'Arenys de Mar

Autor/a foto: Oriol Colomer Arias

Termes i condicions: L'usuari/a serà lliure de poder utilitzar les dades que proporciona GegantCat que necessiti. Respecta citant les fonts de procedència: @gegantcat i www.gegantcat.com

Comparteix a les xarxes:
Informació dels gegants

Noms Roc i Maria

Mesures Gegant: 3.25 m, Geganta; 3,24 m

Any 1980

Constructor Josep Cardona a El Ingenio

Entitat Colla Gegantera d'Arenys de Mar

Socis de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

Més informació

En Roc i Na Maria són la representació d'una parella de nuvis que balla la dansa d'Arenys, ball que es fa a la sortida de l'ofici de Sant Roc. Aquesta parella de gegants va ser costejada per un grup anònim de gent d'Arenys de Mar i van ser estrenats el dia 16 d'Agost de l'any 1980. Els seus padrins van ser en Tallaferro i na Flor d'Alba.

En Roc porta una almorratxa a la mà, element molt arrelat a Arenys de Mar que utilitzen els macips per escampar aigua amb alfàbrega per purificar a la població i renovar el Vot de Vila per lliurar-se de la pesta i la Maria porta un ram de flors naturals.

Els gegants van ser construïts per Josep Cardona a El Ingenio a partir d'uns motlles que ja existien al taller. Per tant, podem trobar una altra parella de gegants a Catalunya que tenen els mateixos rostres: es tracta dels gegants Americanos de Sitges.

Els noms de la parella van ser donats en honor a Sant Roc i en record de la titular de la parròquia del poble, Santa Maria.

A finals dels anys 90, es va canviar el vestit de la Maria i durant la festa Major petita d'Arenys de Mar, Sant Roc, es va canviar el vestit d'en Roc. L'any 2020, castigat per la pandèmia, van poder estrenar perruques noves per Sant Zenon després de 40 anys.

En Roc i na Maria van ser els padrins de l'Elm i la Carmeta l'any 1997 i, des de llavors, la majoria de sortides a les que la Colla Gegantera hi pren part, són ells qui hi participen deixant els actes més rellevants pels seus antecessors Tallaferro i Flor d'Alba. Tot i així, a Arenys de Mar, surten les dues parelles acompanyades pels gegantons i part de la comparsa de capgrossos.

L'any 2002 es va presentar a l'Aplec de Sardanes que va orgnitzar la Secció Sardanista de l'Ateneu la composició sardanista de Tomàs Membrado dedicada a ells.

Les sortides més destacades que han fet en Roc i na Maria han sigut a Brusel·les al 70è aniversari del Casal Català l'any 2001, a la Presó de dones de Wad Ras l'any 1997 i a la Fira del Món Geganter celebrada l'any 2019 a Castellterçol, on van participar a l'acte “Som d'on venim” ballant el “Ball del Ciri”, una adaptació per gegantsdel tradicional Ball del Ciri de Castellterçol que van ballar juntament amb els gegants de Castellterçol, Campdevànol i Rubí.

Autor/a text: Oriol Colomer Arias

Fitxa enviada per: Oriol Colomer Arias

Darreres fitxes consultades